Nyheter

Fyll dina tacos med en egen mix

Tacos har blivit svenska folkets nya nationalrätt. Ändå nöjer vi oss med färdiga mixpaket.
Nyheter • Publicerad 4 mars 2010
Tacos har blivit svenska folkets nya nationalrätt. Prova att göra din egen fyllning från grunden.
Tacos har blivit svenska folkets nya nationalrätt. Prova att göra din egen fyllning från grunden.Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Varför inte fylla dina tacos med räkor? Tillsammans med en krämig gurksallad blir resultatet väldigt fräscht.
Varför inte fylla dina tacos med räkor? Tillsammans med en krämig gurksallad blir resultatet väldigt fräscht.Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Koriander sätter fin smak på rörorna.
Koriander sätter fin smak på rörorna.Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Dill till de vitlöksfrästa räkorna.
Dill till de vitlöksfrästa räkorna.Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Lime.
Lime.Foto: Adem Kaya/Stockxchng
Kapris.
Kapris.Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Varför inte testa "the real deal"? Skapa din egen tacokväll.

Det finns tacos och det finns tacos. I nittionio fall av hundra köper vi en pappkartong med tacoskal, kryddmix, sås och ett halvt kilo köttfärs. Tjipp tjopp, så är middagen klar.

Nog är det praktiskt. Men det är lite synd på en så rar ärta. Visst kan det ha sin tjusning med enkel halvfabrikatssupé till fredagsmyset. Fast det kan ju bli så himla mycket godare om man anstränger sig en smula. Om inte annat kan det behövas lite variation mellan varven.

Ät flera

För tacos är sannerligen ingen dum idé. Alla kan mecka ihop sina egna efter tycke och smak. Det är trevligt med plockmat. Och man kan ju faktiskt fylla dem med vad helst kylskåpet bjuder.

Häromdagen lurade jag i sonen tacos fyllda med resterna från helgens lammstek. Officiellt avskyr han lamm. Han åt som en häst. Det var ju tacos.

Ett vanligt fel när man gör tacos är att man laddar dem med för mycket fyllning. De blir faktiskt godare med mindre mängd mat i. Dessutom blir de lättare att hantera. Det kan vara nog så trevligt att äta tacos med hela ansiktet, men hellre orka ett par stycken än en enda proppfull.

Inte bara färs

Jag vill också slå ett slag för det hela köttet. Vi är så hjärntvättade med att tacos ska fyllas med köttfärs att vi inte tänker längre. Strimlad biff eller kyckling blir faktiskt mycket godare. Åtminstone i min mun.

Samma sak med de där kryddpåsarna. Du kan själv åstadkomma en schyst texmexblandning av kryddor utan en massa underliga tillsatser.

Som det heter på reklamspråk: "Våga tänka utanför boxen." En devis som gäller i dubbel bemärkelse när det handlar om tacos. Våga lämna mixkartongen därhän.

Mia Gahne/TT Spektra

mia.gahne@ttspektra.se

Att dricka till

Corona Extra (1598), 15:90 kronor.

Alkoholfritt: Kaliber Premium Lager (1986), 9:20 kronor.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.