Annons
Nyheter

Finmat från förr på Renässans

Renässans betyder pånyttfödelse eller ny glansperiod.
Nyheter • Publicerad 21 november 2011

Det stämmer verkligen på restaurangens matsedel som innehåller många klassiska svenska krogrätter sedan farfars tid om inte längre tillbaka. Oxfilé, tournedos, wienerschnitzel (på fläskkött vilket ärligen anges på matsedeln), panerad spätta, med mera. Men här finns också skaldjurspasta och örtmarinerade lammracks.

En särskild pubmeny innehåller pytt i panna, räksmörgås, vitlöksmarinerade musslor med mera till mycket lättsmälta priser. Varje vardag efter kl 16 är det after work med nedsatta priser på restaurangens stora urval av ”plankstekar” vilket gör maten mycket prisvärd. Steken kan vara svärdfisk lika gärna som fläskfilé Oscar, laxfilé eller vegetarisk med mozzarella, tomat, rödlök, oliver och balsamicosås.

Annons

Inredningen är gustaviansk med stiltypiska möbler och tennljusstakar. Väggarna är målade i en förädlad variant av allmoge och det hela är ganska njutbart. Modernistiska tavlor med prislappar förhöjer dock inte intrycket, inte heller konstgjorda blommor i krokiga svarta vaser.

Krämig skaldjurssoppa med räkor, dill och vitt vin, serverad med vitlökstoast var en utmärkt förrätt liksom skaldjurscanapé Skagen med räkor, dill, rödlök, majonnäs och citron på toast.

Smakade som förväntat, det vill säga bra. Svärdfisken på planka med dillhollandaise var en stor skiva fisk med hygglig spänst. Såsen mycket god. Lammrostbiffen kom med vitlökssmör och välsmakande kantareller. Båda varmrätterna serverades med gratinerad duchessepotatis, ett spett med färska grönsaker och ratatouille. En slät och mild chokladcheesecakebit med tunn krispig botten och diskret passionsfruktsås serverades på ett rutmönster av chokladsås Jättegott. Cognacspetsad fikonparfait med chokladsås och hallonconfit, serverad med vispad grädde var en frisk, väl avvägd smakpalett där sylten inte dominerade.

Vinlistan bör passa alla smaker. Fem viner serveras i glas i tre storlekar. De är Viña Maipo Cabernet Sauvignon/Merlot och Sauvignon Blanc/Chardonnay från Chile, Rawson’s Retreat Shiraz/Cabernet Sauvignon och Semillon/Chardonnay från Australien, samt rosévinet Gran Feudo Rosado från Navarra i Spanien.

Ett minus var att kreditkortet drogs utom synhåll.

Krogtestaren

KROG

Restaurang Renässans, Sandgärdsgatan 25, Borås

Poäng: 18 av 25 möjliga

Meny: ****

Miljö: ***

Mat: ****

Service: ***

Prisvärt: ****

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons