Annons
Nyheter

Bråttom - en finfin krydda

Långkok i all ära. Det är ett fantastiskt påfund som låter smakerna blomma ut i sin egen saktmodiga lilla takt.
Nyheter • Publicerad 26 februari 2009
Mozzarella är bra att ha hemma. Rimmad lax är nyttig och redan färdiglagad. Tillsammans med lite chilihetta, citron och örter blir det en hel snabbmiddag.
Mozzarella är bra att ha hemma. Rimmad lax är nyttig och redan färdiglagad. Tillsammans med lite chilihetta, citron och örter blir det en hel snabbmiddag.Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Och att ägna en hel lördag, från morgon till kväll, åt matlagning är livskvalité modell 18 karat i min insnöade värld.

Men handen på hjärtat – en trött tisdag efter en hård dag på jobbet är man inte så där jätteupplagd för vare sig kalopskok eller gourmetrecept.

Annons

Man vill att det ska gå undan. Utan krångel och tidsödande moment. Och utan att behöva ge efter för usla halvfabrikat och medioker hämtpizza. Det finns bättre lösningar. Både godare och mer hälsosamma.

Ett bra trick är att ladda kylskåpet en gång i veckan med varor som du vet att du ofta blir sugen på. Och då pratar jag inte chokladpudding, utan vettiga råvaror som går att variera med snabba och enkla knep.

Smaken är så klart olika, men i min kyl finns det nästan alltid fetaost, mozzarella, god skinka, chili, ägg, citroner, rotfrukter och kanhända några skivor lax. Förutom livets nödtorft, dit räknas dijonsenap, vitlök, kapris, en fin olivolja och pepparrot. Det kommer man rätt långt med. Och ännu en bit längre med färska örter i fönstret och ett bastant pastaförråd i skåpen.

Rätterna här intill är snabbmat på mitt vis. Inga märkvärdigheter, utan bara schysst mat för kvicka kockar. Låt dig inspireras. Handla lite smartare. Våga prova, laborera och känna dig fram.

En rätt föder en annan.

Snart är korvkiosken ett minne blott. Eller åtminstone förpassad till riktigt desperata sena nätter. Det finns ju trots allt tillfällen

Mia Gahne

TT Spektra

Niclas Sennerteg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons