Nyheter

Ät gott trots glutenallergi

Allt fler upptäcker att de blir sjuka av gluten.
Nyheter • Publicerad 1 februari 2008
Hälsopedagogen Zarah Öberg är själv både gluten- och laktosintolerant och tipsar den som vill äta mackor trots glutenintolerans att baka gott bröd på bovete.
Hälsopedagogen Zarah Öberg är själv både gluten- och laktosintolerant och tipsar den som vill äta mackor trots glutenintolerans att baka gott bröd på bovete.Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Många är överkänsliga mot både laktos och gluten, då är den proteinrika quinoa-mjölken bra.
Många är överkänsliga mot både laktos och gluten, då är den proteinrika quinoa-mjölken bra.Foto: 
Bovetepasta är både glutenfri och god.
Bovetepasta är både glutenfri och god.Foto: 

Bara för några år sedan var det svårt att hitta bra ersättningsmat men numera finns både nyttiga och goda alternativ som magen mår bra av.

Många som just fått reda på att de inte tål gluten blir deppiga eftersom de inte längre kan äta sin färska fralla på morgonen eller torsdagspannkakan till lunchen. Men det finns massor med bra, god och nyttig utbytesmat – det gäller bara att hitta den.

En som vet allt om detta är hälsopedagogen Zarah Öberg som själv är både gluten- och laktosintolerant. Hon vill hjälpa andra allergiker att hitta bra mat och har gratis rådgivning på hemsidan www.receptkoll.se. Där kan du skicka in ditt vanliga recept och få hjälp med att göra det gluten- och eller laktosfritt.

Fördröjda symptom

– Vi är inte gjorda för att äta så mycket finmalet mjöl och raffinerat socker som vi gör. Jag tror också ibland att den inre stressen gör att vi utvecklar allergi mot födoämnen. För min egen del utlöstes allergin när jag fick två hjärnblödningar när jag var 20 år och all oro som följde på det, säger hon som i dag är fullt frisk och mår jättebra tack vare att hon lärt sig äta nyttig mat som magen tål.

– Det viktiga är att inte mixtra för mycket med maten i onödan. Det är inte farligt att utesluta viss mat men det gäller att veta vad man ska ersätta den med, säger hon.

Dessvärre är födoämnesallergier inte alltid så lätta att upptäcka. Även om doktorn tagit blod- och avföringsprov som ser fina ut kan man vara överkänslig. Symptomen på glutenöverkänslighet är svullnad och smärta i mage och tarm och kliande munhåla och hals. Men ibland kan det dröja flera dagar efter matintaget in-nan symptomen visar sig.

Däremot blir många som har problem med gluten ofta efter en tid hängiga och trötta och det beror på B-vitaminbrist. Det som händer i kroppen vid intolerans är att slemhinnan i tunntarmen förstörs, helt eller delvis. Tarmens förmåga att suga upp näringsämnen blir då sämre.

– Misstänker du att du inte tål gluten så boka först tid hos din husläkare. Om du, trots att proverna är okej, fortfarande misstänker att gluten är boven så kan du prova att utesluta all gluten ur kosten och känna efter hur kroppen reagerar. Ha tålamod, prova i åtminstone en månad, säger Zarah Öberg.

En pytteliten mängd gluten gör att tarmen skadas igen så du måste verkligen ta bort allt gluten ur kosten. Lusläs innehållsförteckningen på alla förpackningar och välj så obearbetad och naturlig mat som möjligt. Det tar lång tid för tarmen att läka, bortemot ett år.

Gluten finns i vete-, korn- och rågmjöl. Huruvida havre kan ge glutenallergiker problem är omdiskuterat. För den som vill vara på den säkra sidan är det bäst att också undvika havre – eller prova sig fram med ren havre från Semper.

Sädesslagen går utmärkt att ersätta med bovete, quinoa och amaranth. De är frön som inte är släkt med sädesslag och de är helt glutenfria. Fråga i din livsmedelsbutik så hjälper de dig hitta rätt bland hyllorna. Var också noga med att läsa på förpackningen så du använder rätt mängder.

Inte dyrare

Dessutom finns färdiga brödmixer för glutenallergiker men de har ofta väldigt högt glykemiskt index och gör att blodsockret rusar i höjden.

– Bovetemjöl, rismjöl, quinoamjöl är perfekta produkter till att baka, göra pannkakor och reda maten med. Glutenfri mat är heller inte längre dyrare än vanlig mat, och många väljer den trots att de tål vanligt mjöl, säger Zarah Öberg.

Hennes tips till den som också vill undvika raffinerat socker är att söta brödet och maten med frukt som dadlar, aprikoser, banan och fikon. Bara att mixa och blanda i.

Anna Björe

TT Spektra

Tänk på att.. .

?läkningen tar tid, uppemot ett år, och du kan emellanåt känna dig dålig, till och med få feber. Men det är bara kroppen som bearbetar inflammationen, så ge inte upp!

Är du intolerant kan du aldrig mer äta gluten, inte ens när tarmen läkt.

Zarahs tips till glutenallergiker: När du tillagar mat med ersättningslivsmedel som glutenfritt mjöl så är det viktigt att du följer anvisningar om mängd på förpackningen.Halvfabrikat och snabbmat kan innehålla mjöl eftersom det binder och fyller ut maten. Läs ordentligt på innehållsförteckningen och undvik de produkter som du känner osäkerhet inför.Många glutenintoleranta kan inte äta produkter baserade på havre, därför utesluts de oftast ur en glutenfri kost.Bovete-, ris-, och quinoamjöl är perfekta att baka av, göra pannkakor och reda maten med.Glutenintolerans kan ge B-vitaminbrist så tillför B-vitamin som komplement.

Zarahs utbytestips: Redning till såser – bovetemjöl eller linser.Bindning för biffar – boveteflingor.Mjöl till bakning – bovetemjöl eller rismjöl.Havregrynsgröt – bovetegröt, risgrynsgröt.

+ Pasta - bovete, quinoa, amaranth, ris

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.