Annons

Westerbergs säger upp 16 personer

16 personer mister jobbet på Westerbergs badrum i Skene.
Mark • Publicerad 9 maj 2008

Skene.

– Jag är fruktansvärt besviken, säger Maria Hansen, klubbordförande för IF Metall, som tillhör dem som får gå.

Annons

Efterfrågan på bubbelbad har planat ut samtidigt som konkurrensen från tillverkare utomlands, främst Kina, har hårdnat.

– Vi har ju märkt att det har funnits mindre att göra, men har hela tiden hoppats på en vändning, säger Maria Hansen.

När Hafa Bathroom Group köpte upp Westerbergs 2005 fanns en rädsla för att storföretaget skulle köra Skeneföretaget i botten.

Fått rätt

– Nu känns det som att olyckskorparna har fått rätt. Det var Hafas idé att gå över från vardagslyx till mer exklusiva produkter, och efter det har försäljningen minskat, säger Maria Hansen.

Företagsledningen anser dock att det inte är grundorsaken till varslen.

– Vi tappade något på volymen, men tog igen det på prisnivån. Varslet beror på en längre tids avmattning av exporten, främst till Finland och Norge, säger vd Ola André.

De uppsagda har två-tre månaders uppsägningstid och nio månaders förtur till återanställning om fler anställda behövs längre fram.

– Vi jobbar med högsta fart för att försöka få tillbaka kunderna och därmed återanställa, säger Ola André.

När Hafa-koncernen tog över Westerbergs för tre år sedan fanns 56 kollektivanställda och 27 tjänstemän i Skene. Därefter har varsel skett i flera led, bland annat för att få synergieffekter inom administration och lager.

Annons

– Vi har väntat med varsel i det längsta, men till slut äventyras hela verksamheten om man inte gör något, säger Ola André.

Efter det senaste varslet kommer det finnas 21 kollektivanställda och sex tjänstemän i Skene – alltså en knapp tredjedel av den ursprungliga styrkan.

Finns det risk för att ni får lägga ner helt i Skene?

– Vår ambition är att behålla verksamheten, det var ju därför vi köpte den för tre år sedan. Westerbergs har en av Europas modernaste produktionsanläggningar, och vi har muskler nog att ta oss ur den här knipan.

Hafa har köpt upp tre konkurrerande företag under de senaste 14 åren, och därmed ökat omsättningen från fem till 470 miljoner. Dotterbolag finns även i övriga Norden.

Koncernen har idag sammanlagt 180 anställda.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons