Annons

Växtkraft i vävstolarna i Horred

I en vävstuga i Horred har det under vintern vävts på temat annorlunda växtmaterial.
Mark • Publicerad 5 februari 2008
Eva Andersson är en av de sex deltagarna på kursen i Horred som vävt i annorlunda växtmaterial.
Eva Andersson är en av de sex deltagarna på kursen i Horred som vävt i annorlunda växtmaterial.Foto: Tomas Olsson

HORRED.

Vass, hampa och jute är exempel på material som använts. Vävnaderna kommer att ingå i en riksutställning på Textilmuseet i Borås.

Annons

Sex kvinnor från Horredstrakten turades under tolv veckor om i en vävstol i den vävstuga som finns i Horreds hembygdsförenings museum. Var och en hade två veckor på sig att göra en vävnad i annorlunda växtmaterial. I mitten av januari var de klara. Resultatet blev sex personliga vävnader.

– Vanligast vid vävning är ull, bomull och lin, men i det här projektet har vi använt så lite som möjligt av dessa material. Istället har vi låtit jute, hampa, hö, halm, vass och starrgräs dominera, säger kursledaren Marie Antonsson.

I april håller Riksföreningen för handvävning riksårsmöte i Borås. Väv i Väst är en region inom föreningen och ska vara medarrangör.

Jute blev Åkrar

Eftersom Riksföreningens pågående vävtema är annorlunda växtmaterial anordnar Textilmuseet i Borås en utställning på det temat under perioden 2 mars-25 maj. Till den utställningen bidrar medlemmar i Riksföreningen med vävnader. Sex av de vävnader som kommer att ställas ut har gjorts i vävstugan i Horred.

– Jag har använt jute i min vävnad, som jag döpt till Åkrar. Jute är ett roligt material men lite vasst att väva in - det är lite hårt att arbeta med, säger Eva Andersson, en av deltagarna i vävprojektet i Horred.

Hon går på Studiefrämjandets vävkurs i Horred, och det var under den kursen som hon och fem kurskamrater fick idén om att pröva nya material.

– Det är kul att vi överhuvudtaget kommer i fråga när det gäller utställningen. Jag som trodde att våra vävnader inte ens var värda att titta på. Nu känner vi stolthet över att få vara med, säger Eva Andersson.

De fem övriga deltagarna i vävprojektet i Horred är Birgit Carlsson, Vivan Leino, Kerstin Berglund, Annika Strandberg och Ulla Martell.

Tomas Olsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons