Annons

"Vattenkvoten är för snål"

Vattenkvoten är för snålt tilltagen, anser hyresgäster på Radhusgatan i Skene.
Mark • Publicerad 16 maj 2008
Jeanette Berndtsson, Anita Svensson och Pathric Lantz känner sig lurade av Marks Bostad. - De lovade att de flesta skulle få pengar tillbaka, men det är ju tvärtom här på Radhusgatan, säger de. 65 personer har skrivit på en protestlista mot vattenkvoterna.
Jeanette Berndtsson, Anita Svensson och Pathric Lantz känner sig lurade av Marks Bostad. - De lovade att de flesta skulle få pengar tillbaka, men det är ju tvärtom här på Radhusgatan, säger de. 65 personer har skrivit på en protestlista mot vattenkvoterna.Foto: Hannele Parviainen

De får betala upp till flera hundralappar extra varje månad.

– Vi kräver höjd kvot eller hyressänkning, säger Pathric Lantz.

Annons

Många på gatan är missnöjda med de individuella mätningarna av vattenförbrukningen, som infördes i höstas.

– I vår trea ska kvoten räcka till fyra personer, men vi får betala extra trots att vi bara är två och snålar med vattnet, säger Pathric Lantz.

Grannarna Jeanette Berndtsson och Anita Svensson har också fått betala extra trots att de försöker hushålla med vattnet.

– Vi har legat på ungefär 250 kronor extra varje månad, säger Anita Svensson.

Hyresgästerna känner sig lurade av Marks Bostad, som lovade att kvoten skulle räcka till en normal livsföring.

Nu har de vänt sig till Hyregästföreningen för att få hjälp att driva processen mot Marks Bostad.

– Det här systemet bygger på att högförbrukarna får betala extra. Man kan ju säga att de har levt på kollektivet tidigare när vattnet ingick i hyran, säger förvaltningschef Christer Löfgren.

Statistik i landet visar att i genomsnitt 20 procent av hyregästerna får betala extra vid individuell mätning av vatten. På Radhusgatan har nästan hälften, 40 av 87, legat över normen första kvartalet.

– Kvoten är beräknad på att hyresgästen är på ett arbete dagtid och att barnen är i förskola eller skola, säger Christer Löfgren.

En anledning till att människor, som inte slösar med vatten, förbrukar mer än normen kan vara att man är hemma hela dagarna, påpekar Löfgren.

Annons

Han försvarar modellen.

– Kvoten är framräknad av Sabo och inget som vi på Marks Bostad har hittat på. Men om vår genomgång med Hyresgästföreningen skulle visa att det finns fog att justera volymerna är jag naturligtvis beredd att diskutera det, säger han.

Vattenförbrukning i hushåll

Kvoten i Marks Bostads fyrarumslägenheter, och de stora treorna på Radhusgatan, är 241 liter vatten per dag. Det ska räcka till normalt vattenbruk för fyra personer.

Beräknad vattenåtgång:

Dusch fem minuter: 30 liter

Karbad: 50-150 liter

Disk i balja: 10-20 liter

Disk i rinnande vatten: 50-100 liter

En tvätt i nyare diskmaskin: 12-16 liter

En tvätt i nyare tvättmaskin: 50 liter

Toalettspolning: 3-6 liter

Källa: Marks Bostad, Skene järn, Vi i villa mfl.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons