Vattenfall anmäls för miljöbrott

Vattenfall polisanmäls för miljöbrott efter att de brutit mot ett domslut.
Mark • Publicerad 1 oktober 2014
Foto: Kallestad, Gorm

Ett av företagets kraftverk ska stängas av 90 timmar om året, på bestämda tillfällen, för att få tillbaka den vandrande fisken men det har inte fungerat under hösten.

I ett domslut i mark- och miljödomstolen från 2008 bestämdes det att Vattenfall AB ska bygga en fiskväg samt stänga av Bosgårdens kraftverk 90 timmar om året, på tider som Länsstyrelsen beslutar om.

Anledningen till beslutet var att fisk, främst lax och öring, ska kunna ta sig framåt i Rolfsån under de viktigaste tiderna på året. Som ersättning för den förlorade kraftproduktionen under dessa timmar fick Vattenfall 4,3 miljoner i statliga medel.

Älvräddarna är en organisation som kämpar med att bevara strömmande vatten och för att befintlig vattenkraft ska miljöanpassas. När Per Persson Eckerström, vice ordförande i Älvräddarnas Samorganisation, besökte kraftverket i början på september så fungerade det inte alls som det skulle.

– Det ska stängas av varje söndag och tisdag i september och oktober. Men det hade ingen gjort. Vid tre av fyra tillfällen har det inte stängts av, trots att jag ringt och även hotat med polisanmälning om inget görs, säger han.

Det är viktigt att villkoren i domar följs, om de upprepade gånger överträds kan det leda till att man blir av med tillståndet för att få sköta kraftverket.

– Det är därför vi har valt att anmäla, de måste inse allvaret i detta miljöbrott, säger han.

Länsstyrelsen har nu inlett en undersökning för att få fram hur det har skötts sedan starten 2009.

Dag Relfsson, anläggningsingenjör på Vattenfall, har dock en annan uppfattning om händelserna.

– Detta har fungerat utan några problem sedan det bestämdes 2009, men i år så har vi haft tekniska problem på plats, förklarar han.

Han berättar att de ställt in avstängningen automatiskt på måndagar och onsdagar, istället för söndagar och tisdagar, eftersom de flesta på företaget arbetar endast vardagar.

– Men så fort Älvräddarna ringde till oss så åkte vi dit för att programmera om, men de fick stoppa det manuellt istället. Det krånglade ett par gånger men nu fungerar det igen.

Han trodde att problemet var löst och tycker att det är synd att de valt att polisanmäla. Men de kommer nu att göra en ordentlig utredning som de sedan ska redovisa för Länsstyrelsen.

– Det är viktigt för oss med att det här fungerar. Vi har även kompenserat med att stänga av det fler timmar än vad vi behöver och jag tror faktiskt inte att fisken har brytt sig om det har varit söndag eller måndag när den simmat förbi.

Frida Eckegren
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.