Annons

Väst på hästryggen – för säkerhets skull

Säkerhet på hästryggen är en självklarhet.
Det tycker ungdomarna i Marks ridklubb som startat en västkampanj.
Mark • Publicerad 4 februari 2008
Jennifer Jörnäs, 6 år från Björketorp, testar en av ridklubbens nya västar. Hon får hjälp av Klara Karlström att spänna fast västen medan Cornelia Lundberg håller i ponnyn Peek-a-boo.
Jennifer Jörnäs, 6 år från Björketorp, testar en av ridklubbens nya västar. Hon får hjälp av Klara Karlström att spänna fast västen medan Cornelia Lundberg håller i ponnyn Peek-a-boo.Foto: Anna Roadway

ÖRBY. Det är Marks ridklubbs ungdomssektion, Markus, som på eget initiativ dragit igång insamlingen till säkerhetsvästar.

– Alla i ungdomssektionen rider med väst och vi tänkte att det borde alla ha. Det är ju en trygghet, för det är stora djur med väldig kraft, förklarar Klara Karlström, som är ansvarig för kampanjen.

Annons

Mest barn i klubben

Av ridskolans 191 elever är mer än två tredjedelar barn, och även om många använder säkerhetsväst så är det inte alla som har.

– Det är ganska dyrt och man kanske inte vill köpa en egen väst om man inte vet om man ska fortsätta rida, säger Klara.

Då är det bra om det finns att låna i stallet.

– Vi kände att vi har ett ansvar, säger Klara.

– Förr var det ju inte självklart att ha hjälm, men nu har alla det. Så kommer det säkert att bli med västarna också, tillägger Cornelia Lundberg, ordförande i Markus.

Startade i höstas

Kampanjen startade i höstas och fortsätter nu under våren. Genom att besöka lokala butiker och företag har ungdomarna hittills lyckats få ihop till sju nya, helt godkända västar, och de hoppas få sponsorer till minst lika många till.

Tanken är att ha full uppsättning för en grupp med nio elever, gärna i några större storlekar också.

– Fast vi är glada för vad vi får, säger Klara och Cornelia.

Anna Roadway
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons