Vargattackerna dyra för djurägare

Varg-attackerna i Horredstrakten står djurägare dyrt.
Mark • Publicerad 22 augusti 2008
Erika Arnell, här med sönerna Rasmus och Viktor, har förlorat sju får. "Något enstaka angrepp får man acceptera, men det här har passerat gränsen om man ser till allt som hänt i trakten".
Erika Arnell, här med sönerna Rasmus och Viktor, har förlorat sju får. "Något enstaka angrepp får man acceptera, men det här har passerat gränsen om man ser till allt som hänt i trakten".Foto: 
Bengt Johansson har haft cirka 150 timmars merarbete i sommar med att laga stängsel efter sprängningar och att inspektera boskap. Sju kalvar har hittillls dött i samband med vargattacker, och han kan tvingas avliva ytterligare två som inte verkar repa sig.
Bengt Johansson har haft cirka 150 timmars merarbete i sommar med att laga stängsel efter sprängningar och att inspektera boskap. Sju kalvar har hittillls dött i samband med vargattacker, och han kan tvingas avliva ytterligare två som inte verkar repa sig.Foto: Hannele Parviainen

Nu krävs allmänhetens hjälp för att de ska få ersättning av staten.

– Jag har förlorat sju kalvar hittills. Det har kostat mig över 100 000 kronor, säger Bengt Johansson.

Under ett par månader i sommar misstänks vargar ha dödat eller skrämt ihjäl minst åtta djur i området Gällinge-Horred-Istorp/Kungsäter.

Vid ett 30-tal tillfällen har också besättningar skrämts i sken, vilket har gett djurägarna mycket merarbete då kreaturen ska spåras och forslas hem igen.

Bengt Johansson har drabbats värst – både när det gäller antalet döda djur och sprängningar av staket.

Han har över 300 djur utspridda på olika betesmarker i området där vargen har härjat, och i sommar har han fått åka ut till djuren dagligen för att inspektera dem och inhängnaderna.

– Det går åt minst två timmar varje dag så det är mycket annat arbete som inte blir gjort, säger han.

Erika Arnell, som föder upp får, har också drabbats av vargens framfart. Minst sju får har försvunnit från en inhängnad som familjen arrenderar i Veddige.

– Vi har hittat spår och spillning 150 meter från inhängnaden, som vi tror kommer från varg. Nu väntar vi på DNA-svar, men det tar åtskilliga månader innan vi får svar, säger hon.

Arnells dilemma är att det inte finns några rester av fåren, vilket gör att familjens inte kan bevisa att det är vargen som ligger bakom försvinnandet.

– Risken är att vi inte får en krona i ersättning, säger Erika Arnell.

Både hon och Bengt Johansson uppmanar nu allmänheten att snarast rapportera vargobservationer eller om de ser stora tassavtryck eller spillning som misstänks komma från varg. Angrepp på djur eller förluster måste nämligen kunna sättas i samband med att varg funnits i trakten för att den drabbade ska få ersättning.

– Vi måste också få veta hur många vargar det finns här. Om det finns en kull med valpar så blir ju troligen problemet ännu större nästa år, säger Bengt Johansson.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.