GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Många skogsbränder efter blixtnedslag

Fredagseftermiddagens åskoväder orsakade många skogsbränder runt om i Sjuhärad.
Söder om Torestorp kämpade man i timmar mot lågorna.
Torestorp • Publicerad 13 juli 2018 • Uppdaterad 13 juli 2018
Bilder från skogsbranden söder om Torestorp.
Bilder från skogsbranden söder om Torestorp.
Foto: Adrian Norlund

Fredagen blev hektiskt för Södra Älvsborgs räddningstjänstförbud (Särf) då larm om skogsbränder nära på avlöste varandra under eftermiddagen. Vid 15-tiden fick man larm om en skogsbrand mellan Väghult och Brattehall söder om Torestorp. Man anlände en stund senare och kunde då konstatera att det brann över ett område på omkring 50 gånger 50 meter.

Bilder från skogsbranden söder om Torestorp.
Bilder från skogsbranden söder om Torestorp.
Foto: Adrian Norlund

Branden ska ha orsakats av ett blixtnedslag.

– Vi jobbar fortfarande där ute men branden är under kontroll, säger Peder Liljeroth vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund strax efter klockan 17.

Först vid 20-tiden på kvällen hade man få släckt branden som härjade i en ungskog.

Vid 16-tiden anlände man till en annan skogsbrand i Skene. Nästan samtidigt fick man larm om ytterligare en i Dalsjöfors.

Och så fortsatte det sedan under kvällen. Orsaken var i samtliga fall den samma.

– Det är åskan som ställer till det, säger Peder Liljeroth vid Särf.

Förutom de tidigare nämnda bränderna larmades man också till en vid Farsjön nära Bredhult, en i Flathult i Bollebygds kommun, samt en sydväst om Mjöbäck.

– Det är ett område om cirka 200 gånger 200 meter som brinner. Vi har flera styrkor på plats och får även hjälp av brandmän i Ullared, säger Peder Liljeroth vid 21.15.

Niclas LiljenbySkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer