Ung Örbybagare till SM
När Linus Bergerling var 13 år började han baka med sin mamma hemma i Örby.
Då kunde han inte ana att det skulle ta honom ända till SM.
Under tävlingen får deltagarna fem timmar på sig att baka bröd, bullar, frukostfrallor, wienerbröd samt antingen ett skådebröd (ett vackert bröd som står i skyltfönstret) eller en tårta.
Linus Bergerling har valt att göra en tårta med en svart geléspegel, karamellros och frukt. Runt tårtan löper en vit chokladkant.
– Jag har gått hela året och funderat och nästan blivit galen! Jag har tänkt på 100 tårtor, men den här är den jag vill göra.
Just tårtor och praliner är det han gillar mest att göra och trots alla timmar av förberedelser har han inte tröttnat på att göra tårtor.
– Men min flickvän orkar inte höra ordet tårta mer! säger han och skrattar.
Linus Bergerling gick på gymnasium i Varberg eftersom han ville läsa livsmedelslinjen. I trean var klassen på studiebesök på EM för unga bagare och det var första gången han kom i kontakt med tävlingen.
– Det såg så grymt häftigt ut och allt gick så fort! Då bestämde jag mig för att vara med i SM.
Förra året ställde han upp och kom på fjärde plats av tolv.
– Då gick jag fortfarande i skolan, så det var väntat att jag inte skulle vinna. Många var duktigare än vad jag var, men jag var ändå väldigt besviken.
Nu är det bara vinst som gäller.
– Det finns inget annat. Så är det bara.
Ettan och tvåan i tävlingen går vidare till EM i Schweiz.
Vad skulle det betyda att vinna SM?
– Det skulle betyda mycket. Det skulle vara en lättnad. Jag har lagt ner många timmar på detta.
Efter gymnasiet gick han en påbyggnadsutbildning i Göteborg och nu praktiserar han på ett bageri i Falkenberg.
Vad är det som är roligt med bagaryrket?
– Det är kreativt och praktiskt. Man jobbar med händerna.
Kompisarna har alltid varit positiva till Linus Bergerlings yrkesval och stöttat honom.
– Det har varit klockrent. De får ju äta allting!
Ålder: 20 år
Uppvuxen: Örby (bor nu i Träslövsläge)
Bakverk han helst äter: Napoleonbakelse
Bakverk han helst bakar: Moussetårtor
Aktuell: Tävlar i SM för unga bagare