”Tråkigt med brand i vår fastighet”

Sätila Artikeln publicerades
Foto:JOAKIM ERIKSSON

Trist med en anlagd brand, men bra att byggnaden står tom. Det är reaktionen från fastighetsägaren. Samtidigt framgår det att Smälterydsanläggningen för närvarande inte är aktuell för asylboende.

Ägare till Smälterydsanstalten, som brann under lördagsmorgonen, är statliga Specialfastigheter. De hade drifttekniker ute på platsen under lördagsmorgonen som inspekterade.

– Det är ju tråkigt att få besked om att vi har haft brand i en av våra fastigheter. Vi har blivit informerade om att det pågår brottsplatsundersökning och att det sannolikt rör sig om en anlagd brand, säger Torbjörn Blücher, affärschef på Specialfastigheter.

Han konstaterar att anläggningen står tom.

– Det är ju Kriminalvården som har kontrakt för fastigheten, men de flyttade ju ut i förtid. Det var tal om att Migrationsverket skulle hyra fastigheten, men det blev inte av.

Torbjörn Blücher vill inte spekulera vidare i brandorsaken eller -motiven utan förklarar att det är en sak för polisen. Från nuvarande hyresgästen Kriminalvårdens sida konstaterar man att man inte använt fastigheten på flera år.

– Vi behövde inte platserna längre. När det gäller frågan om Migrationsverket fick de frågan i höstas om att flytta in i Smälterydsanstalten, men det har inte realiserats, säger Dennis Karlsson, presschef på Kriminalvården.

Från Migrationsverkets sida ger presskommunikatör Helena Cho Györki följande kommentar:

– Det jag kan säga generellt är att det råder sekretess ifall vi öppnar ett nytt asylboende. Det var ett beslut vi fattade i höstas, efter att det varit ett stort antal bränder vid fastigheter som varit aktuella för asylboende. Vi meddelar allmänheten först när boende flyttar in.

Man kan konstatera att det tydligt framgick från Migrationsverkets sida i oktober att Smälterydsanstalten var en möjlig plats för asylboende. Det var dock innan verkets rättsavdelning fattade beslut om sekretess, det skedde i slutet av oktober, enligt Helena Cho Györki.

– Av de bränder som varit runtom i landet har tack och lov ingen skadats hittills, säger hon.

Stefan Bergman, sektionschef för region väst vid Migrationsverket, som arbetat med frågan om Smälterydsanstalten, tillägger följande:

– Vi har inte nått fram i diskussionerna mellan myndigheterna om Smälterydsanstalten. Så det har ju egentligen inte funnits något att sekretessbelägga i det här fallet. Det har förts diskussioner om att göra ankomstboende av Smälterydsanstalten under en längre tid, men just nu är det inte aktuellt.