Tommy Berglund: "Jag har aldrig sett en vild varg"

De vargtips som rovdjursspårarna får från allmänheten är ofta felaktiga.
Mark • Publicerad 28 mars 2008

Men när spåren leder någonvart – då stiger pulsen.

– Det är spännande. Men jag har aldrig sett en vild varg, säger Tommy Berglund.

Länsstyrelsens rovdjursspårare i Marks kommun, Tommy Berglund och Hans Hellman, är alltid tacksamma för de tips som kommer in från allmänheten. Merparten av deras spårningar börjar på det viset.

– Men oftast är det falskt alarm, säger Berglund.

Folk får syn på spår som de tror kommer från varg, men ofta är det hundar som ligger bakom avtrycken.

De båda rovdjursspårarna har dock full förståelse för att det kan bli fel. Ett otränat öga kan ha svårt att skilja på spår från en storväxt hund och från en varg.

Den senaste tidens snötäcke i Mark har inneburit goda förutsättningar för spårning. Och det finns några kännetecken som är typiska för varg.Tassavtrycket är runt tio centimeter långt.Steglängden är vidsträckt. När vargen sätter av i galopp kan den ta tre till fyra meter långa språng.Löpan genom skogen är mycket vägvinnande. En hund irrar omkring på ett helt annat sätt.

När rovdjursspårarna finner äkta spår från varg, antingen efter tips eller genom egen avsökning, syftar deras arbete främst till att kartlägga vargens rörelser.

Hans Hellman säger att de aldrig är ute efter att komma i kontakt med vargen.

– Då skulle vi kunna störa dem, säger han.

För det mesta genomför man därför så kallad bakspårning. Man följer inte efter vargen i dess spår, utan går i motsatt riktning.

Det är en av anledningarna till att Tommy Berglund ännu inte sett några vargar ännu.

– Men jag är säker på att de har sett mig. Jag var så nära en gång att jag kunde höra dem dra iväg. Sedan såg jag deras flyktspår, säger han.

Magnus Pettersson

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.