Annons

Tjuvarna stal 10 000 liter diesel – dagen innan pumpen blev säker

På måndagen skulle dieselpumpen på macken i Sätila bytas mot en säkrare modell.
Mark • Publicerad 16 november 2009
Dieselolja för 113000 kronor stals vid en fräck kupp på Preemmacken i Sätila. Nu fruktar Torbjörn Jennersjö, som äger macken, att det ska drabba Sätila.
Dieselolja för 113000 kronor stals vid en fräck kupp på Preemmacken i Sätila. Nu fruktar Torbjörn Jennersjö, som äger macken, att det ska drabba Sätila.Foto: Jan Pettersson

Men tjuvarna hann före. Diesel för 113000 kronor stals vid en fräck kupp natten mellan söndag och måndag.

En granne och ett tidningsbud såg en mystisk skåpbil röra sig kring Preemmacken i Sätila natten mellan söndag och måndag. Tidigt på morgonen upptäckte Torbjörn Jennersjö, som äger Preemmacken, att det saknades diesel - 10000 liter hade stulits under natten.

Annons

- De måste ha åkt flera vändor för att få med sig så stora mängder, och dessutom måste det ha tagit lång tid. Synd att ingen ringde polisen i natt, säger Torbjörn Jennersjö.

Tjuvarna hade kommit över oljan genom att tjuvkoppla pumpen, som är av en äldre modell. På pumpen syns inte minsta spår av åverkan.

Polisen var på plats igår och gjorde grundliga undersökningar på pumpen.

- Det har skett liknande stölder på flera platser i Sverige den senaste månaden. Det verkar som att en liga alldeles nyligen har kommit på hur man kan tjuvkoppla pumparna, säger Torbjörn Jennersjö.

När stölderna började beslutade Preem snabbt att alla äldre pumpar skulle bytas ut, men i Sätila var tjuvarna snabbare. Pumpen skulle bytts igår, men då var skadan redan skedd.

För Torbjörn Jennersjö blir den ekonomiska smällen inte så stor, det drabbar snarare Preem centralt. Men han är orolig för hur det ska gå för macken.

- Oljebolagen bedömer precis hur varje station går, och den här stationen ligger redan på gränsen. Extrakostnader kan göra att bensinstationen dras in, säger han bekymrat.

Idag kommer i alla fall nya, säkrare pumpar för både bensin och diesel att sättas upp i Sätila, och Torbjörn Jennersjö hoppas att de ska få vara i fred.

- Det är viktigt för landsbygden att det finns bensinstationer, säger han.

Karin Samuelsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons