Tjejgäng polisanmält för skolmisshandel

Med sparkar, slag och rasistiska tillmälen drabbade högstadietjejerna samman. Nu har skolan polisanmält händelsen.
Mark • Publicerad 24 januari 2008

Upprinnelsen till sammandrabbningen som skedde på en högstadieskola i Mark i måndags, är en händelse på fritiden som ledde till en schism mellan flickorna förra terminen.

– Det blossade upp i oktober, november men när vi pratade med föräldrarna och flickorna så lugnade de ner sig. Och nu, helt plötsligt hände det här, säger skolans rektor.

Markpolisen tog i går emot en anmälan från en flicka som anser sig vara offer för fyra andra flickors vrede. Även skolan har anmält det som polisen rubricerar som grov misshandel.

Rektorn påpekar att de inblandades versioner av hur den våldsamma uppgörelsen gått till, skiljer sig åt.

– Versionerna är väldigt olika om vem som började med provokationer och våld. Vi har skickat vår utredning till polisen som är proffs.

De fyra flickorna ska ha sparkat, slagit och dragit den liggande flickan i håret samt kallat henne hora och slyna. Men skolans rektor tonar ned det inträffade.

– Så fort vi fick veta det, så utredde vi händelsen och har vidtagit speciella arrangemang med skolans kurator och ungdomsutvecklare för att bearbeta flickornas sätt att reagera på varandra och få dem att undvika våld.

Även på tisdagen skedde en incident med samma flickor. Rektorn säger att osämjan funnits länge men att flickorna ändå fortsatt att umgås.

– Vi har försökt på alla sätt med samtal och periodvis lagt ner mycket tid på att lösa det här.

Tumultet i måndags ska även ha haft viss rasistiska förtecken.

– Ett par av flickorna har invandrarbakgrund medan den andra flickan är svenskfödd. Det utväxlats förolämpningar i stridens hetta och ord som uppfattats som rasistiska, säger rektorn.

Flickorna är inte straffmyndiga och polisanmälan kan därför inte leda till åtal.

Hannah Larsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.