Annons

Teknik på gott och ont

Fem elever på teknikprogrammet vill med sin utställning visa att den tekniska utvecklingen är både på gott och ont.
Mark • Publicerad 16 maj 2008
Mathilda Gustavsson och Bengt Lundquist ingår i den teknikgrupp som ställer ut på Rydals museum. Utställningen Tekniken på gott och ont visar bland annat hur Albert Einsteins forskning bidrog till skapandet av atombomben.
Mathilda Gustavsson och Bengt Lundquist ingår i den teknikgrupp som ställer ut på Rydals museum. Utställningen Tekniken på gott och ont visar bland annat hur Albert Einsteins forskning bidrog till skapandet av atombomben.Foto: Tomas Olsson

– Tekniken har förenklat vår vardag men det gäller också att vara kritisk till nya lösningar så det inte blir fel, säger Mathilda Gustavsson.

Med filmer, bilder, ljudspår och text ger hon och de andra i gruppen exempel på teknikens negativa och positiva konsekvenser.

Annons

Projektarbetet visar till exempel hur bilarna utvecklats och förökats till antal. Bland de negativa konsekvenserna finns miljöförorening.

– Men tack vare bilen har vi också ambulanser och det är ju positivt, säger Bengt Lundquist.

Ett annat exempel är forskningen inom kärnfysiken. Den har bland annat ökat kunskapen om universums uppbyggnad, men samtidigt bidrog den till utvecklingen av atombomben.

Tomas Olsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons