Annons

Tävlingen vittnar om det gamla skogsbruket: ”Bra för den biologiska mångfalden”

Under helgen blev Strömmaskolan arena för en tillställning i hästväg, när årets SM i skogs- och brukskörning gick av stapeln.
– Vi vill lyfta att fler ska göra det här med sina hästar, säger Antonia Mossberg från JUF.
Sätila • Publicerad 6 augusti 2023
Leif Bång från Gislaved körde sin ardennervallack Matador.
Leif Bång från Gislaved körde sin ardennervallack Matador.Foto: Håkan Rosenqvist

Trots gula varningar om regn tittar solen fram bakom molnen över tävlingsbanan vid Strömma naturbrukscentrum. Längs banan rör sig ekipagen mellan stationerna till ljudet av kommentatorns sprakande högtalare.

SM i skogs- och brukskörning anordnas av JUF, Jordbrukare-Ungdomens förbund, som driver aktiviteter och tävlingar kopplade till natur, miljö och jordbruk.

Antonia Mossberg, tävlingsledare från JUF, och Anna Elsius, utvecklingsledare vid Strömma naturbruksgymnasium, har arrangerat årets SM i Sätila.
Antonia Mossberg, tävlingsledare från JUF, och Anna Elsius, utvecklingsledare vid Strömma naturbruksgymnasium, har arrangerat årets SM i Sätila.Foto: Håkan Rosenqvist
Annons

– Det är en bra miljöträning. Även om du tävlar hoppning eller dressyr så är det ett bra komplement, säger Antonia Mossberg, som är tävlingsledare från JUF och har arrangerat tävlingen tillsammans med Anna Elsius, utvecklingsledare vid Strömma naturbrukscentrum.

Vimmerbybon Sofie Bengtsson, 14, vann gårdagens juniorklass i bruksridning. Hon beskriver det som en tävlingsform som passar många, både olika hästar och ryttare.

– Det är lite mer precision här, men det är ändå en lite lugnare gren. Det grundar sig i när man höll på mer med hästar i vardagen.

Sofie Bengtsson vann juniorklassen i bruksridning, med medryttarhästen Yrja.
Sofie Bengtsson vann juniorklassen i bruksridning, med medryttarhästen Yrja.Foto: Håkan Rosenqvist

Brukskörningens historia sträcker sig långt tillbaka, före skogs- och lantbruksmaskinernas tid. Då var hästen oumbärlig för tungt arbete. Som tävlingsform är det relativt nytt, förklarar Antonia Mossberg.

– Det kom till för att lyfta att det är bra att använda sin häst allsidigt. Det är bra för alla hästar.

De flesta hästar som rör sig i tävlingsområdet är rejäla arbetshästar, av raser som fjording, nordsvensk och ardenner. De är gjorda för hårt arbete. Många av deltagarna håller på med tävlingsformen för nöjes skull, men i Sjuhärad finns det flera som faktiskt livnär sig på att använda hästar i sitt skogs- och jordbruk.

– Det kommer ju tillbaka. Man förstår att hästar är väldigt användbara, speciellt där man vill vara extra rädd om skogen. Den förstör inte lika mycket som maskiner, är bra för miljö och klimat och den biologiska mångfalden, säger Antonia Mossberg.

”Vi började tävla förra året så vi är rookies”, säger Karolina Andersson, som hade rest ända från Älvdalen för att tävla med nordsvensken Lymmel.
”Vi började tävla förra året så vi är rookies”, säger Karolina Andersson, som hade rest ända från Älvdalen för att tävla med nordsvensken Lymmel.Foto: Håkan Rosenqvist

Under tävlingsdagarna har hon varit domare vid några av grenarna. Allt bedöms på detaljnivå – hur kusken är mot hästen, hur den framför ekipaget, hur precist varje station genomförs och till och med saker som hur selen är spänd.

Under den första tävlingsdagen var en av grenarna skogskörning, där hästen bland annat ska dra stockar. Placeringen av stockarna bedöms på millimeternivå.

– I brukandet har du inte den millimeterprecisionen riktigt, det är ju det som ställer om det lite. Man får skärpa till hästen lite innan man åker hit, säger Linus Elmelid, som vann skogskörningen.

Att använda hästar i skogsbruket är mer skonsamt mot skog och mark, menar Linus Elmelid, som vann skogskörningen.
Att använda hästar i skogsbruket är mer skonsamt mot skog och mark, menar Linus Elmelid, som vann skogskörningen.Foto: Håkan Rosenqvist
Annons

Han bor i Svenljunga och har växt upp med brukshästar. I sitt skogs- och jordbruk väljer han att använda hästar istället för maskiner.

– Det blir ett samspel, det är det det handlar om. Det är när man använder dem dagligen som man får det här samarbetet, säger han.

bild 1/2
I tävlingen bedöms allt från detaljer kring hur kusken spänt selen till hur tävlingen genomförts som helhet.
Lars Hansson har kört tio SM. Igår tävlade han med sin fjording Sjurtun Prinsen.
I tävlingen bedöms allt från detaljer kring hur kusken spänt selen till hur tävlingen genomförts som helhet.
Lars Hansson har kört tio SM. Igår tävlade han med sin fjording Sjurtun Prinsen.

Vinnarna av årets SM-grenar

Skogskörning: Linus Elmelid

Bruksridning seniorer: Maria Wieslander

Bruksridning juniorer: Sofie Bengtsson

Brukskörning häst: Jenny Olofsson

Brukskörning ponny: Anita Eckebring

Aina Maja HallSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons