Annons

Storm kring folkpartist – skrev debattartikel med SD

Det stormar kring folkpartisten Stig Strandberg från Horred efter en uppmärksammad debattartikel. Hans dagar i partiet kan vara räknade.
Mark • Publicerad 11 november 2009
Foto: Jan Pettersson/Arkiv

– Det låter som att Stig är mer sverigedemokrat än folkpartist. Jag hoppas att han går ur partiet frivilligt, säger gruppledaren Rolf Hallberg.

I gårdagens BT fanns en debattartikel som var gemensamt undertecknad av Stig Strandberg och William Petzäll, ledare för SD i Borås. Duon tar avstånd från våld som riktas mot politiska företrädare på grund av deras åsikter. Bland exemplen nämns att Ung Vänster gett sig på SD:s valarbetare.

Annons

– Artikeln i sig finns det inget att säga om, men det ger inga positiva signaler att Stig har undertecknat den tillsammans med en sverigedemokrat. Det finns risk för att folkpartiet kopplas samman med invandrarfientliga åsikter, säger Rolf Hallberg.

Partiets länsordförande, Morgan Hjalmarsson som är kommunalråd i Borås, gick också i taket: ”Det är naturligtvis helt oacceptabelt för en liberal att samarbeta med ett parti (SD) som inte respekterar människors lika värde. Det borde du förstå”, skriver han i Stig Strandbergs Facebook.

Strandberg har via sin Facebook anslutit sig till gruppen Bojkotta Aftonbladet som inleder sin beskrivning så här: Den intensiva kamp Aftonbladet för mot oss sverigedemokrater har gått alldeles för långt?

Han är också med i grupperna NEJ till islamiskt center i Helsingborg, Stoppa svenskfientligheten och Förbjud burkan i det offentliga rummet.

– Jag hade ingen aning om att han sympatiserar med sådana åsikter. Det här känns väldigt olustigt, säger Rolf Hallberg som tänker initiera en eventuell uteslutning på nästa gruppmöte.

Stig Strandberg är oförstående till de häftiga reaktionerna.

– Det är nästan sandlådevarning om man inte kan skriva under en debattartikel gemensamt när man delar uppfattning i sakfrågan. Petzäll är definitivt ingen nassetyp, jag hade aldrig satt mig i samma båt som en sådan, säger han.

Strandberg har viss förståelse för att hans medlemskap i Facebook-grupperna väcker frågor.

– Det ser illa ut om man bara läser rubrikerna, men man måste titta djupare på sakfrågan. Liberal betyder frisinnad och det ska finnas utrymme att ha en annan åsikt än huvudfåran utan att bli uppryglad.

Strandberg är ersättare i valnämnden.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons