Stora Enso står på sig och sparkar Anders: "Rena diktaturfasonerna"

Stora Enso säger upp Anders Sjöblom efter byxbråket.
Facket hotar att driva ärendet till Arbetsdomstolen om företaget inte backar.
– Oh ja. Vi har inte fått någon godtagbar förklaring, säger Magnus Leoson, ombud på GS Västa.
Mark • Publicerad 1 oktober 2012
Foto: 

Som BT berättat tidigare så varslades Anders Sjöblom om uppsägning eftersom han vägrade bära heltäckande byxor i enlighet med företagets nya säkerhetsföreskrifter.

– Jag har träffat Anders personligen för att förklara att han är välkommen tillbaka om han följer säkerhetsföreskrifterna. Säkerheten är företagets ansvar, och om vi låter någon medvetet bryta mot föreskrifterna så äventyrar vi ytterst allas säkerhet, säger Stora Ensos vd Ravindra Parasnis.

Efter en och halv timmes övertalningsförsök i Anders Sjöbloms kök förra veckan stod det klart att parterna fortfarande står lika långt ifrån varandra.

– Det här är bara ett dumt påhitt från några höjdare i Finland som inte begriper hur det fungerar i praktiken. Bara ben har aldrig varit en säkerhetsrisk, däremot krossade en kille foten när hans byxben drogs in mellan två valsar, säger Anders Sjöblom.

Du har jobbat på Stora Enso sedan 1974. Är det värt att driva detta till sin spets och förlora jobbet?

– Ja, det tycker jag. Snart har vi inga rättigheter kvar, det här är bara toppen på ett isberg och någon måste våga ta fajten. Det är rena diktaturfasoner utan vettig anledning. Bland annat får vi inte längre ha radioapparater, klockor och telefoner på jobbet.

Nästa steg i tvisten är en lokal förhandling. Om företaget står på sig där kommer facket driva ärendet till Arbetsdomstolen.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.