Annons
Stickkaféet på Ekås får de äldre att må bättre. Första gången blev det succé med 29 deltagare.
Mark • Publicerad 28 november 2009
Stickcafé i Horred lockar många deltagare. Här Eivor Johansson, Maj Johansson, Petra Andersén, Märta Palmgren, Karin Sandberg och Gunilla Ingemarsson.
Stickcafé i Horred lockar många deltagare. Här Eivor Johansson, Maj Johansson, Petra Andersén, Märta Palmgren, Karin Sandberg och Gunilla Ingemarsson.Foto: Maria Lundin

– Många har stickat hela sitt liv och tycker att det är roligt, säger Gunilla Ingemarsson som håller i trådarna tillsammans med Marianne Jändel inom frivilligverksamheten.

Det är andra gången som det ordnas stickkafé på äldreboendet Ekås och det är populärt bland deltagarna.

Annons

– Man kan hjälpa varandra. Vi behöver alla lite hjälp. Men man måste inte sticka, det är det inte alla som kan. Man kan komma hit och bara känna på garnerna, säger Gunilla Ingemarsson.

Raggsockar är populära att sticka, liksom babytröjor som skänks till barnbarn eller till Röda korset.

– Man får jättemycket tips och inspiration. Vi har himla kul, säger Gunilla Ingemarsson.

Damerna (nej, det är inga herrar med) stickar, pratar lite grann och dricker kaffe.

– De mår så bra av det här. De träffar folk utifrån som pratar om lite annat. Personalen frågade vad vi hade gjort sist, för på natten sov de äldre så gott, säger Gunilla Ingemarsson.

Margaretha Palm från Öxnevalla är en av deltagarna. Hon har stickat hela sitt liv och håller nu på med ett par innetofflor till ett av sina barnbarn.

– Det är roligt för man kan prata samtidigt eller titta på tv. Just nu så är det modernt med stickat och de flesta kan sticka - även ungdomar.

När hennes fyra barn var små, stickade hon kläder till dem. Hon har även gjort dockkläder, men bäst gillar hon att sticka tröjor.

– Man ser hur det växer fram och det är spännande att se när det är färdigt.

Mitt emot sitter Maria Elmgren från Horred och stickar dockskåpsdockor och figurer ur barnböcker.

Annons

– Jag började med det 1990 när jag hade en restid på fyra och en halv timma till jobbet i Skandiahamnen varje dag.

Hon började med fingerdockor som utvecklades till dockskåpsdockor. Genom åren har det blivit både Astrid Lindgrenfigurer, Mumintroll och Rödluvan.

Hennes dockor säljs på Borås museum och i hemslöjdsbutiker och hon ställer ofta ut på bibliotek.

Sammanlagt har hon gjort 1 000-tals figurer. Beroende på svårighetsgrad tar det allt från några timmar till några dagar att göra en docka.

– Det är en hobby som är lätt att ta med sig. Jag åker mycket tåg och då tar jag med mig stickningen.

Maria Lundin
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons