Socialtjänsten i Mark får skarp kritik – barn rycktes från fosterföräldrar

Syskonen, fyra och fem år gamla, rycktes på ett mycket abrupt sätt ifrån sina fosterföräldrar som de bott hos nästan hela livet.
Nu riktar Socialstyrelsen allvarlig kritik mot socialnämnden i Mark.
Mark • Publicerad 17 mars 2010

Barnen kom till fosterfamiljen 2005. De fick skyddad identitet eftersom den biologiska modern bedömdes ha brister och problem i sin föräldraförmåga och närmiljö.

Umgänget var begränsat, men modern tog så småningom strid för att få tillbaka barnen.

När hon flyttade till Mark förra sommaren gjorde socialtjänsten en helt annan bedömning av hennes förmåga.

Personalen började planera för att flytta hem syskonen, liksom tre övriga utplacerade syskon, till sommaren 2010.

Fosterfamiljen anser inte att mamman är lämplig att få tillbaka barnen och det skar det sig fullständigt mellan dem och Marks kommun.

Socialtjänsten hävdar att fosterfamiljen smutskastar den biologiska modern och försvårar återföreningen.

28 oktober 2009 blev fosterfamiljen grundlurad av socialtjänstens personal när de lämnade barnen för några timmars umgänge med den biologiska mamman.

Barnen blev akutomhändertagna och omplacerade i nytt familjehem.

– De måste ha trott att vi övergav dem. Vi fick inte säga adjö, och barnen fick inte ens sina gosedjur med sig, säger fostermamman.

Socialstyrelsen konstaterar att Marks kommun har begått flera allvarliga fel.

Ett sådant akutingripande får endast göras om barnen uppenbart far illa, exempelvis på grund av våld eller övergrepp. Sådana misstankar finns inte här.

Kommunen borde ha gjort en grundlig utredning för att ta reda på om fosterfamiljen var olämplig för syskonen. Om så var fallet, borde utslussningen ha skett stegvis under en längre period.

Kommunen gjorde också fel som påbörjade återföreningen med den biologiska modern utan utredning. Det finns ingen dokumentation som visar att hon är lämplig att återfå barnen.

– Här finns stora brister i handläggningen. Det är illa att rycka upp barnen på det här viset och vi riktar allvarlig kritik mot Marks kommun, säger Carina Forsberg, enhetschef på Socialstyrelsen.

Nu måste kommunen dels följa upp de aktuella barnens situation, dels visa att nya rutiner förhindrar liknande övergrepp i framtiden.

– Vi släpper inte det här, säger Carina Forsberg.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.