Annons

Skollunch - en dyr fråga i Mark

Nästan alla 15-timmarsbarn går i förskolan tre dagar i veckan istället för dagliga tretimmarspass.
Mark • Publicerad 9 november 2008
Foto: ERIK G SVENSSON

Det innebär att kommunens kostnad för måltider ökar med drygt en halv miljon per år.

Som BT berättat tidigare klagade föräldrar till barn som vistas 15 timmar i förskolan, på de tidigare reglerna med tre timmars placering dagligen. De ansåg att de korta passen stressade upp både barnen och dem själva. Dessutom tyckte de att barnen hamnade utanför gemenskapen då de hann känna dofterna från maten som förbereddes men sedan tvingades åka hem 11.30 när de andra gjorde sig klara för lunch.

Annons

Sedan höstterminen har familjerna därför erbjudits en möjlighet att istället förlägga de 15 timmarna över tre veckodagar istället.

– Över 90 procent har fastnat för den möjligheten, säger nämndens ordförande Gunnar Nilsson (s).

Det innebär att ytterligare 170 förskolebarn i Mark stannar över lunchen, vilket kostar kommunen 535 500 kronor per år.

– Genomslaget är ett bevis på att föräldrarna tycker att förändringen är bra. Och personalen har gjort ett bra jobb med genomförandet trots farhågorna med större barngrupper vid lunchtid, säger Gunnar Nilsson.

Elisabeth Ivarsson på förskolan Näktergalen i Kinna berättar att konsekvensen för hennes barngrupp är en utökning med 30 procent över lunch, från tio barn till 13.

– Det är klart att det blir stojigare då, vilket blir mer påfrestande för både oss pedagoger och barnen, säger hon.

Elisabeth Ivarsson har inte märkt några påtagliga reaktioner från 15-timmarsbarnen efter förändringen.

– Men föräldrarna är nöjdare. Jag tror att de känner att deras barn är mer delaktiga i verksamheten nu, säger hon.

Frågan är dock om den nya valfriheten blir långvarig. Den extra kostnaden på en halv miljon kommer i samma veva som kommunen varslats om att skatteintäkterna minskar framöver.

– 2009 känns kostnaden hanterbar, men det ser allvarligt ut från 2010 och framåt, säger Per-Olof Hermansson (kd), vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons