Skolflickor välte med kanot på utflykt – låg i vattnet i en timma

En kanotfärd med Sätilaskolans sjuor slutade i skräck.
Mark • Publicerad 3 september 2008

Två flickor miste kontrollen i den hårda blåsten och föll i vattnet. De lyckades ta sig i land först efter närmare en timma i vattnet.

– Vi tar detta på största allvar, och kommer att tillsätta en riskgrupp för att fundera över vad som gick snett, säger rektor Sven Svensson.

Det var i torsdags som fyra lärare från Sätilaskolan samt tre föräldrar paddlade iväg på Lygnern med samtliga 70 nyblivna sjuor för att tälta vid Ramhulta över natten.

Det blåste kraftigt ute på sjön, och eleverna ombads att paddla längs den norra stranden som låg i lä.

En grupp med sju kanoter tog dock en genväg över en vik, och när en efterföljande lärare hann upp dem vände två kanoter tillbaka mot läsidan.

Fick bogseras in

De övriga orkade inte styra tillbaka kanoterna utan fortsatte mot den motsatta stranden tillsammans med läraren. De återvändande kanoterna fick snart problem och en av dem välte. Flickorna föll i vattnet och räddades genom att de bogserades in till stranden av kamraterna i den andra kanoten.

– Alla elever hade flytvästar så risken för att de skulle drunkna var minimal. Däremot var det en jobbig upplevelse för flickorna och de var rejält kalla när de kom i land, säger Sven Svensson.

Skolsköterskan tillkallades och kontrollerade att flickorna mådde bra. Den ena flickan valde att stanna medan den andra flickan togs hem av sina föräldrar.

De är mycket upprörda över händelsen, och i dag träffar rektorn och de medföljande lärarna dessa föräldrar för att gå igenom det som hände.

– Vi har uppenbarligen gjort bedömningar som inte var bra, säger Sven Svensson.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.