"Sjuka dör utan akut"

Ny aktionsgrupp tar krafttag för att rädda nattakuten på Skene lasarett
Mark • Publicerad 3 september 2008
?Slår man igen nattakuten har vi inget lasarett längre att tala om! Olof Persson i aktionsgruppen manar nu till kamp för Skene lasarett.
?Slår man igen nattakuten har vi inget lasarett längre att tala om! Olof Persson i aktionsgruppen manar nu till kamp för Skene lasarett.Foto: Magnus Larsson

Nu mullrar det i Mark igen.

En ny aktion ska rädda kvar nattakuten på Skene lasarett.

– En nedläggning vore en dödsdom för många sjuka, säger Olof Persson

Efter att BT berättat om planerna på nedläggning har mängder med Mark- och Kindsbor reagerat. Och nu börjar det hända saker.

I förra veckan bildades en aktionsgrupp med människor från olika orter, genom byalagens nätverk.

Och nu läggs protestlappar ut för att samla så många namn som möjligt.

Samlar stöd

– Vi kommer att gå runt på Skene Marten också för att informera och samla mer stöd. Och jag tror inte det blir särskilt svårt, säger Olof Persson.

– Vi uppmanar alla att skriva på för att visa sitt missnöje med sjukvårdspolitiken.

Liksom många andra reagerar aktionsgruppen mot att invånarna i Mark och Kind, om förslaget går igenom, tvingas resa till Borås lasarett för att få akut vård nattetid.

Ännu längre köer

– Det innebär ju bara ännu längre köer och väntan och det påverkar ju även boråsarna. Låt istället boråsarna få komma hit så kortas köerna ned i Borås.

Olof Persson berättar om en anhörig som hamnade i kläm och tvingades vänta 15 timmar på vård.

Enligt sjukhusledningen riskerar inte fler att dö på grund av nedläggningen.

– Struntprat! Många är beroende av snabb hjälp för att överleva och en halvtimmas resa till Borås kan vara helt avgörande.

Skulle inte levt idag

– Det finns många patienter som är tacksamma för att Skene lasarett haft en nattakut, annars skulle de inte levt idag.

Namninsamlingen pågår till och med den 15 september. Resultatet ska lämnas över till sjukvårdsledningen vid ett möte två dagar senare.

– Lyssnar de inte då på folks vilja fortsätter vi med nya aktioner. Vi kommer agera kraftfullt och bestämt. En nedläggning får bara inte ske.

Hotad i 20 år

De senaste 20 åren har sparförslagen för Skene lasarett och akuten avlöst varandra.I slutet av oktober 1990 demonstrerade tusentals människor. En namnlista med 32 000 underskrifter räddade då akutmottagningen.I mars 1996 avslöjade BT nya sparplaner där lasarettet närmast blev en vårdcentral. Under två månader demonstrerade 5?000 människor, och akuten fick leva vidare.I september 1999 kom nya sparplaner. Markpolitiker och vårdpersonal rasade och ett tusental protesterade på nytt, och akuten räddades igen.

Magnus Larsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.