Samhall till motattack om kyld mat
Nu går leverantören Samhall till motattack.
– Koldioxidutsläppen minskar till en sjättedel, säger driftsdirektör Mats Eliasson.
Samhall har låtit miljökonsultföretaget Goodpoint analysera företagets produkter och transporter ur ett miljöperspektiv efter sommarens debatt om den kylda matens klimatpåverkan.
Debatten accellererade efter ett inslag i Sveriges Radios granskande magasin Kaliber med rubriken Hemtjänsten – en otippad miljöbov.
– Det blev en felaktig fokusering på lastbilstransporterna från Sala, och människor är väldigt mottagliga för opinionsbildare. Flera kommuner har därefter på felaktiga grunder valt bort våra produkter med hänvisning till miljöaspekter, säger Mats Eliasson.
Faktamässigt underlag
Samhalls egen granskning visar att transporterna mellan Sala, där maten tillagas, och Göteborg, där maten mellanlagras, svarar för endast fem procent av den totala miljöbelastningen.
Den stora miljövinsten sker sedan när pensionärerna i respektive kommun får hela veckodosen av mat utkörd vid ett enda tillfälle istället för dagliga leveranser av varm mat.
– Vi har inga problem med att kommuner väljer andra produkter, men besluten ska fattas på faktamässigt underlag. Det är särskilt viktigt när man hanterar offentliga medel, säger Mats Eliasson.
Mark är en av 60-talet kommuner som har nappat på möjligheten att leverera kyld mat från Samhall till pensionärer. Cirka 250 personer har insatsen sedan årskiftet.
Kontraktet gäller till och med 2009.
Byggstart 2009
Framtidslösningen för kommunen kan bli att tillaga egen kyld mat, som levereras till hemmaboende pensionärer, kommunala äldreboenden och skolor. I så fall krävs en utbyggnad av köket på Kunskapens hus i Skene med en så kallad Cook-chill-anläggning för snabb nedkylning av tillagad mat.
Byggstart kan ske tidigast hösten 2009. Kravet är att kommunfullmäktige är villig att satsa cirka 23 miljoner på projektet.