Så blir Kinnas nya bostadsområde

Ett Sätilaföretag bygger 120 bostäder i funkisstil i Kinnaström.
Mark • Publicerad 3 mars 2008
Foto: 
Foto: 
Foto: 

MS Strand AB i Sätila vann markanvisningstävlingen i Kinnaström. Företaget kommer att bygga sammanlagt 120 bostäder i funkisstil med närhet till både Viskan och centrum.

Det nya bostadsområdet Viskastrand kommer att innehålla moderna, raka huskroppar med en blandning av trä- och putsfasad. Husen blir välisolerade och byggs i största möjliga utsträckning av återvinningsbart material.

– Läget är exklusivt och naturnära, men hur prisbilden blir har jag ingen aning om idag. Vi har många idéer men nu gäller det att markborna själva talar om vad de har för behov, säger Marita Strand på MS Strand AB.

Överenskommelsen med kommunen är att området ska innehålla 2/3 bostadsrätter och 1/3 hyresrätter.

Kanske kooperativ

– Vi kan tänka oss ett kooperativ, men då krävs att hyresgästerna bildar en förening och själva önskar ett kooperativ, säger Marita Strand.

Tanken är att nästan samtliga bostäder ska ha balkong. Storleken på dem är en sak som intressenterna får vara med och påverka.

Området får fyra flerbostadshus med fem respektive fyra våningar. Samtliga kröns med ytterligare en indragen terassvåning. På så vis blir det plats för en större altan som omringar huskroppen, och ger den ett smäckare utseende.

Marita Strand tror att de stora altanerna kommer att vara attraktiva.

– De som kommer ifrån egna hus vill säkert ha en plats som rymmer en och annan kruka. Därifrån kommer det också bli väldigt fin utsikt över Viskan och resten av området, säger hon.

Halva bostadsbeståndet utgörs av radhus i tre våningar. Bottenplanet rymmer en lägenhet och de övre planen ger utrymme för en större lägenhet.

– Vi bygger på höjden för att inte ta upp för stor markyta, förklarar Marita Strand.

Med största sannolikhet kommer alla radhus bli bostadsrätter.

Gemensamma lokaler

I området planeras också fyra bolokaler där det är möjligt att kombinera en småskalig verksamhet med privat boende på övervåningen.

Alternativet är att använda bolokalerna som gemensamhetsutrymmen eller som expedition för exempelvis fastighetsskötare.

Planläggningen av området, som idag bland annat innehåller ruinresterna av före detta Kinna Trä, kommer inte bara gynna de boende.

– Hela området ska städas upp så att Viskan blir tillgänglig för allmänheten. Längs vattnet kan det bli grillplatser och soffor. På det viset får markborna en unik tillgång till Viskan, säger Marita Strand.

Det blir etappvis inflyttning i området, med start 2011.

– Inflyttningstakten beror på efterfrågan, men det är omöjligt att släppa 120 bostäder i ett slag på marknaden, säger Marita Strand.

MS Strand AB Fastighetsförvaltande bolag i Sätila. Startade 1989 och har byggt lägenheter, lokaler och butiker.Förvaltar cirka 100 lägenheter och 10 000 kvadratmeter kommersiell yta i Bollebygd, 32 lägenheter i Rävlanda samt 36 lägenheter i Mölnlycke.Lägenheterna i Mölnlycke blev inflyttningsklara i fredags. Även det projektet var ett resultat av en markanvisningstävling, som MS Strand vann för ett år sedan.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.