Annons

S-politiker i Mark: "Sahlin fegar ut i vårdkonflikten"

Mona Sahlin är feg som inte uttalar ett direkt stöd för de strejkande sjuksköterskorna och deras krav på högre lön.
Mark • Publicerad 8 maj 2008
Henrik Svedberg (s) är ordförande i Marks arbetarekommun, som uttalat sitt stöd för sjuksköterskorna i deras krav på högre lön.
Henrik Svedberg (s) är ordförande i Marks arbetarekommun, som uttalat sitt stöd för sjuksköterskorna i deras krav på högre lön.Foto: Tomas Olsson

Det anser Henrik Svedberg (s) i Mark.

Han är ordförande i arbetarekommunen, som beslutat stöda sjuksköterskorna.

Annons

Socialdemokratiska arbetarekommunen i Mark ställer sig bakom sjuksköterskorna i deras kamp för en lägstalön på 22 000 kronor i månaden. Beslutet att stöda Vårdförbundet togs vid ett styrelsemöte.

På riksnivå stöder bara vänsterpartiet de strejkande sjuksköterskorna. Henrik Svedberg tycker att även den socialdemokratiska partiledaren Mona Sahlin borde uttala ett direkt och öppet stöd för sjuksköterskornas krav.

– Det finns ingen anledning för henne att fega i den här frågan. Om hon varit statsminister hade situationen varit annorlunda, men nu är hon ju inte det utan representant för socialdemokratin och dess värderingar, säger han.

Ur politiskt perspektiv ser han den pågående konflikten som en jämställdhetsfråga.

Sjuksköterskeyrkets låga löner i förhållande till ansvar beror på att yrket är kvinnodominerat, enligt Svedberg.

Han säger vidare att jämställdhet och lön i relation till utbildning och ansvar speglar socialdemokratiska värderingar.

Därför skulle det vara självklart för Mona Sahlin att sluta upp bakom Vårdförbundet och spela en opinionsbildande roll i frågan.

– Jag är övertygad om att hon personligen ställer sig bakom Vårdförbundets krav, säger Henrik Svedberg.

Pelle Pellby (s), kommunalråd i Mark, ställer sig bakom arbetarekommunens beslut att stöda Vårdförbundet i konflikten. Men Svedbergs kritik mot Sahlin instämmer han inte i.

– Mona Sahlin är klok nog att avgöra själv hur hon ska uttala sig och hur hon inte ska uttala sig, säger Pelle Pellby.

Annons

Mona Sahlins inställning är att arbetsmarknadens parter själva ska lösa lönekonflikten och det utan inblandning från politikerna.

– Vårdförbundet slåss nu för högre lön och vi socialdemokrater kommer att fortsätta slåss för att det ska finnas resurser till välfärden och jämställda löner. Det är så uppdelningen mellan parternas ansvar och politikens ansvar måste se ut, säger Mona Sahlin.

Förra året gav däremot socialdemokraterna sitt öppna stöd till Kommunal när det förbundet krävde liknande lönepåslag för undersköterskor och sjukvårdsbiträden. Kommunal backades då upp av LO. Ledande socialdemokrater anser det däremot nu oklart hur väl Vårdförbundet förankrat strejken hos sin centralorganisation TCO.

Tomas Olsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons