S-politiker anlagas för falskspel och lögner om öppna förskolor i Mark

Personalen rasar efter skolpolitikerns svek.
Mark • Publicerad 14 december 2009
Öppna förskolan i Skene hålls öppen under våren, men därefter är framtiden osäker även för den.
Öppna förskolan i Skene hålls öppen under våren, men därefter är framtiden osäker även för den.Foto: Hannele Parviainen

– Gunnar Nilsson ljuger om öppna förskolan. Ärendet är så illa hanterat att han borde avgå.

De anklagar S-politikern för ett falskspel som saknar motstycke – särskilt när han i efterhand hävdar att han inte har lovat att förskolorna ska få vara kvar.

– Han gjorde en tvärvändning två dagar före senaste nämnden, och nu skyller han på att vi har missuppfattat det hela, säger en anställd.

Hela personalgruppen står enad bakom kritiken, men väljer att inte ställa upp med namn och bild i tidningen.

– Då ska alla vara med, men flera är rädda för konsekvenserna. De mår redan så dåligt att de fått söka läkarhjälp för stressymtom, och orkar inte med mer press, säger en anställd.

Under hösten har Gunnar Nilsson upprepade gånger bedyrat att han skulle slåss för att öppna förskolorna ska få vara kvar. Ett tillfälle var i samband med kommunfullmäktige 3 november.

– Han kom ut till oss och sa att ”nu är öppna förskolan i hamn. Nämnden har fått 1,5 miljon extra som betalas ut i tre år”, säger en kvinna.

Beskedet lämnades till en grupp på 17 personer, bestående av personal och föräldrar, som hade tagit sig till Rydals konferenscenter för att manifestera mot nedläggningshotet.

– Flera andra s-politiker kom också ut och gratulerade oss för att vi kämpat väl, säger kvinnan.

Efter barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 25 november var beskedet från Nilsson att tre kommunala öppna förskolor blir kvar första halvåret 2010. Däremot skulle den i Kinna stängas.

Från rektorerna kom motstridiga uppgifter dagen därpå: alla enheter, utom öppna förskolan i Skene, ska läggas ner. Personal ringde upp Gunnar Nilsson som var oförstående till informationen från rektorerna.

Trots det pressade rektorerna på för att personalen skulle ta ställning till sin framtid: vill de ha förtida pension eller bli omplacerade.

– Tre personer accepterade till slut pension. De tvingades till det efter påtryckningar. Ingen hade ens funderat i de banorna tidigare men de kände sig icke önskvärda, säger en kvinna.

En anställd accepterade omplacering.

Idag tror personalen att brådskan från rektorerna ingick i en taktik. Vid nämndmötet i onsdags redogjorde nämligen skolchefen för att hyreskontrakten för öppna förskolorna är uppsagda och att hälften av personalen redan är på väg mot andra lösningar. Nedläggning av två-tre enheter var därför logiskt.

Gunnar Nilsson, med stöd av samtliga ledamöter utom Henry Sandahl (MBP), klubbade igenom beslutet.

– De körde över oss fullständigt. Gunnar Nilsson har svalt allt som tjänstemännen sagt med hull och hår. Det är ett katastrofalt misstag och han borde avgå, säger kvinnorna.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.