Rena rama western i Strömma

Softad countrymusik ur högtalarna och småprat på hästbacken.
Mark • Publicerad 13 oktober 2008
Uppklädda för show. Jessica och Jennifer Ljungblad, Karl-Gustav, med cowboy-stuk på skjortorna. Uppklädda för show. Jessica och Jennifer Ljungblad, Karl-Gustav, med cowboy-stuk på skjortorna.
Uppklädda för show. Jessica och Jennifer Ljungblad, Karl-Gustav, med cowboy-stuk på skjortorna. Uppklädda för show. Jessica och Jennifer Ljungblad, Karl-Gustav, med cowboy-stuk på skjortorna.Foto: Magnus Larsson

Westernryttarnas mästerskap är en stillsam historia.

Långt ifrån de fördomar som fortfarande dröjer sig kvar, enligt westernfolket självt.

– En del ser framför sig folk i rutiga skjortor med snusnäsdukar, en massa tjoflöjt och glitter. Men så är det ju inte, konstaterar Anne Andersson.

Hattdiskussion

Nej, inte igår vid Strömmaskolan åtminstone, när Westernryttarna i Viskadalen-Kungsbacka ordnade D-tävling och klubbmästerskap.

Men visst skiljer man sig från den gängse bilden, med cowboymundering här och var, och en del glitter.

Just hattarna har diskuterats, inte minst inom ridsportsförbundet som helst vill se dem utbytta mot hjälmar.

– Fast själva använder de hatt i dressyrtävlingar, konstaterar westernfolket, som helst vill slippa tvång.

Ökande intresse

Men hjälmen är vanligare än vad man tror även här.

Obligatoriskt för ungdomar och flitigt använt i vardagen. Undantaget görs mest vid tävlingarna.

I går deltog 30-talet ekipage från när och fjärran, i olika grenar och klasser. Intresset har ökat på senare år, enligt klubben som idag har 50-talet medlemmar.

Westernridning handlar mest om det naturliga samspelet mellan ryttare och häst. Horsemanship eller sunt förnuft, fritt översatt.

Kompisskap med hästen

– Många tillämpar horsemanship fast de inte rider western. Man samarbetar och jobbar efter ens förutsättningar, säger Tomas Ölander, tävlingsledare.

– Titta på bönderna förr som hade ardennerhästar och jobbade ihop. Man utvecklar ett kompisskap med hästen, det är det fina, tillägger Anne Andersson.

Magnus Larsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.