Annons

Polisen kritiserar förslaget att släcka gatubelysningen

Såväl polisen som BT:s läsare fördömer förslaget om att släcka gatubelysningen 1 juni till 15 juli.
Mark • Publicerad 25 mars 2010

– Ur ett trygghetsperspektiv är det inte bra, säger Ingemar Gustafsson, polisens platschef i Kinna.

BT skrev i gårdagens tidning om hur Teknik- och serviceförvaltningen föreslår att kommunen – som ett led i den ekonomiska besparingen – ska släcka all gatubelysning i Mark under perioden 1 juni–15 juli.

Annons

Många läsare lämnade under gårdagen artikelkommentarer på bt.se där tryggheten för kommunens invånare ifrågasätts, och även i polishuset är man negativt inställda till förslaget:

– Under sommaren är det långa och ljusa kvällar, men det finns fortfarande ett par timmar på natten när det är mörkt, och ett sådant här beslut skulle innebära rädsla bland många människor, säger Ingemar Gustafsson.

Han säger att det inte finns något som styrker att mörker medför fler brott.

– Men visst är det så att den som är ute i sådana ärenden har lättare att gömma sig. Det försvårar ju inte direkt för den som vill jobba i det dolda.

Kommunen beräknas spara omkring 300 000 kronor på ett sådant här beslut, tycker du att det är värt pengarna?

– Jag kan inte uttala mig kring var de ska spara pengar, men det är klart att man undrar om det inte finns någon annanstans att ta pengarna. Ett sådant här beslut skulle drabba alla.

FOTNOT: BT sökte i går representater för Brottsförebyggande Rådet (BRÅ), dock utan framgång.

Några av kommentarerna på bt.se

”Om det är helt nedsläckt mellan 01–04 kommer det att försvåra jobbet för hemtjänstpersonal och tidningsbud. Dessa lever med en konstant oro och hot nattetid i centrum, speciellt på helgerna efter att krogarna stängts. Dessutom kommer troligen inbrotten och förstörelsen att öka.”

P.

”Försök på andra orter har visat att brottsligheten ökar markant. Ljus är och förblir bästa skyddet mot mörka individer.”

Janne.

”Ska detta vara Marks bidrag till aprilskämten i år?!”

micke.

”Fantastiskt bra, eftersom jag är verksam i larmbranschen så ser jag ju bara fördelar med detta initiativ.... inbrott ökar och fler skaffar inbrottslarm... Tack Marks kommun!”

Johan.

”Härligt! Den här kommunen är suverän! Bygg ut Kinna centrum för miljonbelopp i värsta stadsstil och släck ner övriga Mark för att få pengar till spektaklet. Är det konstigt med förtroendetapp för kommunpolitikerna.”

Kalle Kula.

Kaj Svensson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons