Orientering till tusen i Torrås
På lördagsmorgonen köade folk till mattältet för gröt, smörgåsar och flingor och vid handfaten för att borsta tänderna. Det vimlade av tält, husvagnar, bilar och människor.
Musiken strömmade ur högtalare. Stämningen var god trots att det har regnat både under fredagen och natten till lördagen. Marken är blöt och lerig.
Orienteringstävlingen, ungdomens 10-mila, startade på fredagskvällen med klassen HD12 då det var stafett i fyra sträckor. Där var Johan och Emil Alpberg från Almby IK med.
– Det gick bra, säger Johan med tandborsten i högsta hugg.
Både han och hans bror skulle tävla igen i går eftermiddag i medeldistans för elit- och huvudklasser. I dag är det tävling i långdistans.
Flera olika nationer deltar, störst är Finland. Daisy Kudre från klubben Helsingin Suunnistajat studerar resultaten för hennes lag.
– Jag gjorde inte så bra i från mig, men det gick okej för mitt lag. Det har varit en väldigt bra tävling, säger hon.
Starten för klassen HD18 gick 02.30 på natten till lördagen. De som tävlade sprang med led-lampor på huvudena och banan var upplyst. Många gick upp för att titta på starten. Nästa start började halv sex på lördagsmorgonen.
– Jag har inte sovit så mycket i natt, säger Elin Olsson, från Tibro när hon kommit i mål. Banan var inte så svår, det var mycket väg och stigar. Men jag bommade onödigt mycket så jag är inte så nöjd.
Det ligger ett stort jobb bakom tävlingen. De första startträffarna hade klubbarna i februari och innan det var det många grupper som träffades och planerade. Den stora campingen började byggas i måndags.
Och banläggarna har lagt ner mycket möda på att tävlingen skulle bli så publikvänlig som möjligt, därför passerar orienterarna tävlingscentret under rundan och kan bli påhejade.
Förutom att helgen är en rolig tillställning och stor tävling för alla deltagare gynnar det kommunen.
– Den placerar kommunen på kartan för många som inte har varit här innan. Även om många är fokuserade på tävlingen, säger funktionären Urban Sörqvist.
Han tycker att orienteringsklubbarna i Marks orienteringskrets alltid har haft bra samarbete med kommunen och sinsemellan.
– Det har gått väldigt bra. Nu är det en lättad stämning när allting har klaffat, säger han.
Ungdomens 10-mila
Det första Ungdomens 10-mila anordnades 1981 av IF Hagen med bandybanan vid Billingehus som första tävlingscentrum. 136 lag anmälde sig detta premiärår.
När IF Hage arrangerat tävlingen i 28 år bjöd den in andra klubbar i Västergötland för att dela på arrangemanget.
Då bildades föreningen ”Ungdomens 10-mila i Västergötland” 2007. Femton av distriktets klubbar gick in som medlemmar i föreningen. Ur denna grupp bildades fyra geografiska grupper som alternerar som arrangörer för Ungdomens 10-mila.
I år är det första gången Sydvästra gruppen anordnar tävlingen och den består av Marks Orienteringskrets: OK Mark, OK Räven, Skene SoIS, Fritsla VIK, Horreds SK och Kinnaströms SK.
Källa: www.u10mila.se