Annons

Omplacering av fosterbarn granskas

Socialnämnden tillsätter en oberoende granskning för att utreda turerna kring de omplacerade fosterbarnen.
Mark • Publicerad 26 mars 2010

– Min känsla har från början varit att här ligger en hund begraven, ­säger vice ordförande Mia Magné (C).

Socialstyrelsens svidande kritik i förra veckan blev en bekräftelse, tycker hon.

Annons

En handfull tjänstemän på socialförvaltningen har full insyn i ärendet, men varken socialnämndens ordförande eller politikerna i socialutskottet har utnyttjat sin rätt att ta del av alla uppgifter som ledde till att fosterbarnen omplacerades på det kritiserade sättet.

– Tjänstemännen har redogjort för ärendet och jag litar på vår förvaltning, säger nämndordförande Owe Eglinger (S).

Mia Magné har inte rätt att ta del av det sekretessbelagda underlaget, men fick en resumé vid ett presidiemöte två veckor före det akuta ingripandet.

– Då fanns inget som tydde på att det skulle behövas dramatiska åtgärder, säger hon.

Efter omplaceringen rea­gerade hon starkt och ville veta vad som hänt. Trots upprepade förfrågningar har hon inte fått något svar.

Däremot blev hon tillrättavisad, eftersom hennes frågor uppfattades som att hon ifrågasätter förvaltningens professionalism.

– De har ingen skyldighet att hålla mig upplyst men det borde ligga i deras intresse. Jag är ju ändå bunden av sekretessen, säger Magné.

Vid socialnämndens möte i onsdags föreslog partikamraten Ulla-Maj Persson att en oberoende granskare återigen går igenom ärendet med fokus på barnens nuvar­ande situation och vad som är bäst för deras framtid.

Hela nämnden slöt upp bakom förslaget.

– Vi är färgade av vår situa­tion och det är bra att någon utifrån kommer in med friska ögon, säger Owe Eglinger.

Annons

Granskaren får helt fria händer att lösa uppgiften. Resultatet ska redovisas för nämnden 11 maj.

Detta har hänt 28 oktober 2009 omplaceras två fosterbarn, fyra och fem år gamla, på ett kuppartat sätt när fostermamman lämnar dem för några timmars umgänge med den biologiska modern. De har bott nästan hela livet hos samma fosterfamilj.Tf socialchef Henry Freij och socialnämndens ordförande Owe Eglinger förklarar den ­extrema åtgärden med att fosterfamiljen ­smutskastat den biologiska modern och därmed försvårar en återförening. Anklagelsen tillbakavisas av foster­mamman.17 mars får socialnämnden svidande kritik av Socialstyrelsen. Akutingripande av det slaget får endast göras om det finns misstanke om misshandel, incest eller liknande, vilket inte finns i det här fallet.Det saknas dokumentation som visar att åtgärden var nödvändig. Socialnämnden har inte beaktat barnens bästa, enligt Socialstyrelsen.

Eglinger och Freij anser fortfarande att omhändertagandet var nödvändigt, men tillstår att handläggarna har slarvat med dokumentationen.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons