Nytt hot mot akuten i Skene
När SÄS måste spara, blåser förändringarnas vindar kraftigt över Skene lasarett.
Det är sjukhusets minskade budget de kommande åren som fått sjukhusledningen vid SÄS att sätta sig ner och analysera var pengarna ska tas.
Förutom tidigare aviserade besparingar på totalt 125 miljoner, avkrävs sjukhuset även en effektivisering på en procent de tre kommande åren. Det blir 75 miljoner kronor till.
Enligt sjukhusledningen räcker det inte längre med smarta arbetssätt, hotellplatser eller att minska vårdrelaterade infektioner. Nu måste andra metoder, mer strukturella åtgärder till. Sjukhusledningens förslag till förändringar gäller i första hand Skene lasarett.
Chefläkare Christer Wettervik har kartlagt Sjuhäradsbornas användning av sjukvård och funnit att Mark- och Svenljungaborna konsumerar betydligt mer vård än Sjuhäradsborna i övrigt och än Tanemoborna och Ulricehamnarna i synnerhet.
– Det är nästan en naturlag att ju närmare du har till ett sjukhus ju mer vård konsumerar du, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Ann-Christne Simonsson, (c), Dalstorp.
Kartläggningen visar både att antalet vårddagar är längre för medicinpatienter vid Skene lasarett och att man dessutom oftare lägger in patienter i Skene.
I går informerades Ann-Christine Simonsson och presidiet i nämnden om sjukhusledningens förslag till åtgärder, som innebär att vårdplatserna vid Skene minskas.
– Man presenterade en lista med förslag från det lindrigaste senariot att nattakuten stängs, till att Skene lasarett görs om till ett specialistsjukhus med dagsjukvård utan jourverksamhet och utan palliativ vård.
Enligt Ann-Christine Simonsson ville sjukhusledningen gärna ha besked från politikerna redan i går, om man kunde gå vidare med utredningen.
– Men det fick de inte. Jag vill prata med hela nämndgruppen. Jag har svårt att se att något av detta kan genomföras utan total politisk enighet, säger hon och känner sig lite förbryllad över informationen.
– Jag ifrågasätter inte riktigheten i utredningen. Men jag vill ha en diskussion och dialog med personalen vid Skene, om vilka lösningar man kan tänka sig. Det är viktigt att vi inte får en ”vi mot dom” diskussion. Jag vill nog titta på om det finns andra lösningar. För mig finns det fortfarande mycket mer att diskutera, säger Ann-Christine Simonsson men tillägger att det tredje alternativet i listan här bredvid, vill hon inte ens diskutera.