Ny chans till stormersättning

39 markägare får en ny chans till ersättning efter stormen Gudrun.
Mark • Publicerad 19 mars 2008

Det blir bakläxa för Vägverkets njugga tilldelning av bidrag till skogsvägar.

– Regeringen lovade ju att vi skulle få ersättning. Nu får vi hålla tummarna för att vi får våra pengar, säger Lennart Turesson i Hyssna.

Han har ansökt om 40 000 kronor tillsammans med fyra andra markägare i vägsamfälligheten. De har tvingats utföra omfattande upprustningsarbeten på vissa avsnitt längs en 800 meter lång skogsväg, som förstördes vid timmertransporter efter stormen för tre år sedan.

Avslag

Vägsamfälligheten fick avslag eftersom deras väg spärras av med bom.

Det blev också avslag för markägare som har satt upp skyltar som förbjuder motorfordonstrafik.

– Allmänheten har ändå tillgång till vår väg. Folk brukar promenera där, särskilt när de ska ut och plocka svamp och bär. Dessutom används vägen av ryttare, säger Lennart Turesson.

Regeringen anser att Vägverket har varit för strikt i sin bedömning om när vägar är tillgängliga för allmänheten.

– Direktiven har inte varit jättetydliga, men vi vill ha en generös tolkning. Det räcker att människor kan cykla eller gå på vägen för att den ska vara berättigad till bidrag, säger Ingrid Larsson på Näringsdepartementet.

121 miljoner

Regeringen har upphävt Vägverket avslag till de 39 markägarna, varav ett tiotal kommer från Sjuhärad. Ansökan måste nu prövas ytterligare en gång.

– Vi har fått lägga upp de här pengarna själva, så vi hoppas att Vägverket tänker annorlunda den här gången, säger Lennart Turesson.

Totalt 121 miljoner kronor anslogs till upprustning av vägar efter stormen Gudrun.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.