Mordåtalade 30-åringen: "Jag ber om ursäkt"

Den mordåtalade 30-åringen från Skene vände sig direkt till de anhöriga vid ett tillfälle i rätten i går.
Mark • Publicerad 24 september 2008
Den mordåtalade 30-åringen fördes in bakvägen i tingsrätten.
Den mordåtalade 30-åringen fördes in bakvägen i tingsrätten.Foto: Lennart Magnusson

– Jag ber om förlåtelse för det jag gjort. Jag skulle göra vad som helst för att få det ogjort, sa mannen som för övrigt genomförde förhöret utan känsloyttringar.

Den kortklippta, jeansklädda, 30-åringen satt den mesta tiden med ansiktet bortvänt från den döda kvinnans familj, med hakan lutad i ena handflatan. Han beskriver tiden efter knivdådet i maj (se faktaruta) som kaotisk och förvirrande. Dels för att han mådde psykiskt dåligt, dels för att han hävdade att den före detta sambon inte var tydlig med ifall förhållandet skulle fortsätta eller inte – trots att hon hade flyttat ifrån honom.

– Ena dagen var det si, andra dagen så. Ibland skulle det vara slut för att föräldrarna var arga, sa mannen.

Bland åklagarens bevisning finns konversation via internet där 30-åringen är arg och besviken för att kvinnan börjat träffa en annan kille ett par veckor före mordet.

Åklagaren pressade stundtals mannen hårt för att få honom att medge att detta styrker att han planerade att ta livet av sin före detta sambo sedan han förstått att hon inte tänkte återuppta förhållandet.

– Kan inte jag få henne så ska ingen annan få henne heller, ska han ha resonerat enligt vice chefsåklagare Daniel Edsbagge.

30-åringen bestrider ett sådant uppsåt. Han säger att det var kvinnan som stämde träff på morddagen för att de skulle prata om framtiden och att hon skulle hämta saker som hon behövde på arbetet.

– Det var uppretat mellan oss ända sedan vi träffades i affären. När vi kommer till lägenheten blir X vansinnig när jag kallar henne billig, och sedan svartnar det.

Mannen hävdar att han kom till sans först ett par timmar senare och får panik när kvinnan ligger livlös på golvet.

Han hade druckit sammanlagt 3,5-4 liter starköl under dagen, och dessutom överdoserat antidepressiva läkemedel. Trots upprepade frågor från åklagaren vidhåller 30-åringen att han inte minns detaljer om hur han ströp kvinnan till döds.

Åklagaren redogjorde grundligt för den rättsmedicinska undersökningen av lägenheten och kvinnans kropp. 30-åringen sitter tyst, medan de anhöriga har känslomässigt svårt att lyssna på detaljerna.

Pappan beskriver att dottern gärna lyssnade på goda råd, men inte ville bli styrd i sina beslut.

Det ska ha bidragit till att föräldrarna fortsatte att träffa paret även efter att de fått reda på att 30-åringen hade misshandlat dottern.

– Om man ska mästra sin dotter så finns risken att hon tar avstånd och då hade vi inte haft någon koll alls på hur hon mår, sa pappan.

Mamman berättade hur 30-åringen lyckades övertyga dottern att flytta tillbaks till honom efter en grov misshandel 2003.

– Han hjärntvättade henne. Han är väldigt manipulerande och kontrollerande, sa mamman.

Båda föräldrarna beskrev hur dottern levde upp igen och återupptog kontakten med gamla vänner sedan hon flyttat ifrån sambon för gott efter knivskärningen i maj. Hon var fast besluten att börja ett nytt liv i en ny stad.

– Hon sa till mig att jag förstår nu vilket vansinnigt förhållande jag har levt i, berättade mamman.

Detta har hänt

30-åringen och den nu döda 25-åriga kvinnan flyttade ihop i årskiftet 2002-2003.

Hösten 2003 förs hon till sjukhus efter att mannen sparkat henne i huvudet.

Det framkommer då att hon har blivit misshandlad vid flera tillfällen. Kvinnan flyttar dock tillbaks till mannen efter några veckor. Enligt många vittnesuppgifter fortsätter dock det stormiga förhållandet, med upprepade gräl och våldsamheter.

25 maj i år blir kvinnan knivhuggen i en vad efter en blöt utekväll. En olyckshändelse, enligt 30-åringen men åklagaren har åtalat honom för grov misshandel.

Kvinnan flyttar hem till sin pappa efter händelsen, men paret fortsättter att träffas under sommaren.

16 juli bestämmer paret träff, eftersom kvinnan bland annat behöver hämta ägodelar. En övervakningskamera visar hur paret träffas på Willys i Skene där de handlar mat mellan cirka klockan 18.10-18.40. Därefter åker de till den tidigare gemensamma bostaden där gräl uppstår. Kvinnan stryps till döds. Mannen medger att endast han kan ha dödat henne men minns inga detaljer.

På eftermiddagen 17 juli slår arbetskamrater larm då kvinnan inte kommer till jobbet.

Kvinnan hittas död i lägenheten.

Enligt den rättsmedicinska undersökningen klockan 20 har hon då varit död i 25-39 timmar.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.