Mordåtalad lider av borderline
– Min klient vill offentliggöra diagnosen för att folk ska förstå varför han har kunnat göra detta, säger försvarsadvokaten Anders Franksson.
Beslutet att låta åhörarna ta del av de hemligstämplade delarna av den rättspsykiatriska undersökningen väckte förvåning i Borås tingsrätt i går.
Vanligtvis brukar sådana detaljer delges rätten bakom stängda dörrar, eftersom det anses menligt för personen i fråga att uppgifterna kommer ut till allmänheten.
Vice chefsåklagare Daniel Edsbagge tror att den åtalade försöker bättra sina odds inför beslutet om påföljd.
– Han vill väl utmåla sig själv som ett offer. Det ligger i linje med hans brist på empati för andra människor, säger han.
Edsbagge tror dock inte att diagnosen påverkar påföjden.
– Man måste bli kryssad (lida av allvarlig psykisk störning) för att slippa fängelse.
Vägs in i bedömnining
Anders Franksson är medveten om att hans klient inte kommer undan ett fängelsestraff eftersom han har erkänt att han har dödat den 25-åriga kvinnan. Däremot tror han att diagnosen kan spela roll när rätten ska ta ställning till rubriceringen.
– Diagnosen kan vägas in i bedömningen ifall min klient har haft ett uppsåt eller inte. Det kan påverka straffets längd, säger han.
Brist på empati
30-åringen själv uppger att diagnosen gav honom en förklaring till hans beteende.
– Det stämde så bra in på mig med kronisk tomhetskänsla, svår separationsångest och drogproblem, säger han.
Mannen har fått nya mediciner och uppger att han redan mår mycket bättre.
Hans mamma, som var en av elva vittnen igår, berättade att hon trots mångårig kamp aldrig har fått besked om vad sonens problem beror på.
Redan i sjuårsåldern visade han brist på empatisk förmåga och i tonåren växte problematiken med aggressiva utbrott, ångest och depressioner med mera.
Första tecknen på att han var självmordsbenägen kom i 16-årsåldern.
– Han bara låg hemma och ville inte göra något. Han bad mig ta livet av honom. Enligt vårdpersonal skulle det växa bort, men det kan väl inte vara normalt att man ber sin mamma ta livet av en, säger hon.
En tidigare flickvän berättade hur hon misshandlats och utsatts för 30-åringens paranoida kontrollbehov.
Manipulerande sida
När hon gjorde slut blev både hon och hennes anhöriga förföljda och trakasserade. Detta upphörde först när 30-åringen träffade den nu döda kvinnan.
Mannens behandlande sjuksköterska vid psykmottagningen i Skene beskrev en manipulerande sida då han sökte vård strax efter att han misshandlat den nu döda kvinnan i maj.
– Han kan möjligen ha varit ute efter ett intyg för att få ett mildare straff, sa han.
Borderline Centralt för borderlineproblematik är ångest som uppträder i form av emotionell instabilitet, impulsivitet, känslomässig sårbarhet, ”svartvitt” tänkande, identitetsproblem, separationsångest och klängighet omväxlande med avståndsskapande i viktiga relationer.Intensiva utbrott av ilska kan snabbt avlösas av ångest eller depression inom loppet av en dag, ett par timmar eller till och med ett par minuter.Patienten kan känna sig missförstådd eller illa behandlad. Känslor av att vara uttråkad, tom inombords och utan uppfattning om vem man egentligen är, är också vanliga. Sådana symtom är som mest påträngande när patienten känner sig isolerad, fysiskt ensam eller utan stöd i det sociala livet. Detta resulterar i en nästan desperat jakt på att slippa vara ensam.
Källa: Wikipedia