Annons

Moderater tar strid för kungagåva

Moderaterna tar strid för att Mark ska skänka en bröllopspresent till kronprinsessans bröllop – trots Pelle Pellbys tidigare besked.
Mark • Publicerad 25 mars 2010
Moderaterna tar strid för att Mark ska skänka en bröllopspresent till kronprinsessans bröllop.
Moderaterna tar strid för att Mark ska skänka en bröllopspresent till kronprinsessans bröllop.Foto: Scanpix
Michael von Braun.
Michael von Braun.Foto: 

– Ett kungligt bröllop är ett fantastiskt PR-tillfälle för hela Sverige. Jag tycker att Mark ska delta istället för att passivt titta på, säger Michael von Braun.

Det förväntas bland annat rusning av utländska turister, främst till Stockholm, men von Braun påpekar att även Mark gynnas.

Annons

– Flera Markföretag har redan fått ett uppsving tack vare det stundande bröllopet, säger han.

Varför ska marbor skänka pengar via skatten till Victoria och Daniel som har det bättre ställt än de själva?

– Frågan vore rätt ställd om det handlade om en personlig gåva, men vi moderater föreslår att kommunen skänker pengar till någon välgörenhetsinrättning. Det är en fin gest när vår blivande regent gifter sig.

Michael von Braun tror att majoriteten av markborna är positiva till kungahuset, och hänvisar till kungens eriksgata i kommunen då han nyligen tillträtt 1973.

– En stor folkmassa mötte upp vid gymnasiet och Haby gård som han besökte. De blockerade vägen för att de ville lämna blommor och gratulera kungen, säger von Braun.

Det var nästan 40 år sedan. Kan inte inställningen ha ändrats sedan dess?

– Min maggropskänsla säger att folk fortfarande är lika positiva till kungahuset.

Moderaterna föreslår nu i en motion till kommunfullmäktige att Mark ska uppvakta brudparet i juni. Kommunstyrelsens ordförande Pelle Pellby (S) deklarerade för drygt en vecka sedan att Mark inte ska engagera sig alls inför bröllopet.

Beskedet var svar på Skövde kommuns förslag att alla Västergötlands kommuner skänker 5 000 vardera till att stödja handikappidrott.

– Beslutet var inte politiskt förankrat, men som kommunstyrelsens ordförande kan han fatta egenmäktiga beslut som gäller mindre belopp, säger Michael von Braun.

Nu vill han ha ett demokratiskt ställningstagande i frågan.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons