Mia Magné (C): ”Vi måste bli bättre på att lyssna”

Vägen till att återfå Markbornas förtroende efter socialskandalerna kan bli längre än väntat.
Mark • Publicerad 22 oktober 2010
? Politikerna har gömt sig bakom sekretessen och inte velat lyssna på människor. Det är uppenbart att man inte tagit till sig av kritiken. Mia Magné hoppas på öppenhet efter alla skandaler inom socialtjänsten.
? Politikerna har gömt sig bakom sekretessen och inte velat lyssna på människor. Det är uppenbart att man inte tagit till sig av kritiken. Mia Magné hoppas på öppenhet efter alla skandaler inom socialtjänsten.Foto: Magnus Larsson

Flera politiker anser fortfarande man fattade rätt beslut, trots kritiken.

– Man borde istället lära sig att lyssna på människor, säger Mia Magné, vice ordförande i socialnämnden (C).

Mia Magné är politikern som lyssnade på utsatta människor och redan för ett år sedan började ana att allt inte stod rätt till med socialtjänsten i Mark.

Men som internt mer eller mindre löpt gatlopp för att hon ifrågasatt.

– Jag har blivit utskälld och påhoppad, både av politiker och tjänstemän, för att jag ställde obekväma frågor. Folk har försökt tysta mig, även inom alliansen. Men påhoppen gjorde att jag stärktes i övertygelsen att något var fel.

– Man har inte velat se det som hänt som fel. Även andra politiker har velat hoppa av för att de blivit utskällda för att ha ställt kritiska frågor.

Idag, efter all allvarlig kritik för de systematiska fel som begåtts emot utsatta människor, finns det fortfarande politiker som anser att kommunen gjort rätt, konstaterar Magné.

Samtidigt som man vill reda ut misstagen.

– Jo, det låter jättemärkligt, men så är det. Men från början tror jag det handlar om mycket prestige, att det är svårt att ta till sig att det blivit så fel.

Något i kommunens agerande som chockat dig under resans gång?

– Ja, flera gånger i olika sammanhang. Framförallt att politiker styvnackat hållit fast vid sin åsikt, trots att exempelvis Socialstyrelsen skriftligt slår fast att det begåtts flera och allvarliga fel.

Mia Magné föreslås nu bli ny ordförande i socialutskottet, efter Ann Hjertén, som avgick för några veckor sedan.

Det uppdraget innebär att hon får full insyn och rätt att besluta i fall som exempelvis det med de tvångsomhändertagna barnen.

– De två barnen har haft ett elände. Hur i all världen har man kunnat försvara ett beslut som skadat dem, det förstår jag inte.

Får hon jobbet kommer kontrollen hur kommunen sköter sig gentemot Markborna bli bättre, flaggar hon för.

– Grundinställningen måste alltid vara att sätta barnens bästa i fokus och att alltid lyssna på människor. Folk som har information ska alltid få komma till tals, annars får vi aldrig tillbaks förtroendet hos medborgarna.

Vägen tillbaka

Socialnämnden har hyrt in flera erfarna handläggare och chefer som går igenom aktuella fall som rör barn och ungdomar.

Granskningen ska ge svar om fler fel begåtts. Arbetet startade i veckan och pågår i minst en månad

Parallellt ska en konsult ta fram en åtgärdsplan för att misstagen inte ska upprepas.

Notan för socialskandalerna väntas kosta Mark flera miljoner.

Magnus Larsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.