Mer kristallkronor för Markslöjd

Mindre slöjd – mer glitter.
Belysningsföretaget Markslöjd köper halländska kristallkronetillverkaren Ringus.
Mark • Publicerad 9 januari 2008

Markslöjd Lighting Group ökar sitt sortiment. I går köpte koncernen upp den halländska kristallkronetillverkaren Ringus AB.

– Deras produkter blir ett bra komlement för oss. Vårt sortiment av utebelysning blir bredare och detsamma gäller produktgruppen där vi ser en stor potential, säger MLG:s koncernchef Kenny Carlsson i ett pressmeddelande.

Han tror att försäljningen av just kristallkronor kan fördubblas inom ett par år.

Företaget startades 1963 av Owe Westlander tillsammans med ägarna till tre träsvarverier i Hyssnabygden.

Sedan 1993 ägs företaget av Vätterleden Invest AB och har allt mer utvecklats till ett designföretag. 2001 instiftades Markslöjd Light Prize som går till en ung lovande designer som förutom 100 000 kan se sin produkt i företagets sortiment.

2006 köptes en tillverkare av belysning till offentlig miljö in och företaget kom att agera i två affärsområden – konsument- och professionell belysning.

Man har breddat sig rent geografiskt också och har nu en europeisk distributör med säljbolag i Tjeckien, Tyskland, Ungern och lager i Polen.

Men ljusstakarna och julstjärnorna, de heter Tostared och Lekvad.

Hannah Larsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.