Annons

Markskola marscherade bäst i Sverige

Kulturskolan i Mark fortsätter att ta hem titlar.
Mark • Publicerad 26 maj 2008

I helgen vann Mark Symphonic Band ett SM-tecken i marsch i Örebro.

– Det här har ett stort genomslag i branschen och sätter ytterligare Mark på kartan, säger orkesterledaren Arne Bäckvall.

Annons

Kulturskolan i Mark blev tidigare i år utsedd till Sveriges bästa. Nu var det Kulturskolans blåsorkesters tur att bli bäst i Sverige. Detta under RUM-festivalen i Örebro. RUM står för Riksförbundet Unga Musikanter.

Festivalen invigdes på fredagen av kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth. Under helgen avgjordes sedan SM i bland annat blåsorkester

- Vi tävlade i marsch och konsert. Resultaten från dessa två separata tävlingar slogs sedan samman i en tredje separat gren: Tvåkamp. Vi vann i marsch och kom tvåa i tvåkampen, säger Arne Bäckvall.

Mark Symphonic Band består av 35 ungdomar i åldrarna 13-20 år, och är Marks kommuns officiella orkester. Iklädda sina nya uniformer tävlade de i lördags mot 15 andra marschorkestrar.

– De tillhör de bästa i Sverige medan vi är nya och deltog för första gången i SM. För den tuffaste konkurrensen stod Marinens Ungdomsmusikkår. Den är sammansatt av 18-19-åringar från hela Syd- och Mellansverige, säger Arne Bäckvall.

Mark Symphonic Band och de andra blåsorkestrarna marscherade och spelade under en två kilometer lång tävlingssträcka i centrala Örebro. Vädret var fint och sträckan kantades av mycket publik. Domare var utplacerade i tvära svängar.

– Att svänga är det svåraste momentet. Men det gick riktigt bra för oss. Särskilt den avslutande marschen på Stora torget fick vi till, säger Arne Bäckvall.

Marscherandet gick alltså så bra att Markborna tog hem segern och SM-tecknet. Något som naturligtvis gläder men också till viss del förvånar Arne Bäckvall.

– Vi började för bara fem år sedan. Visst har det börjat fungera bra, och visst hade vi våra förhoppningar, men att vi skulle vinna ett SM-tecken redan nu var ändå överraskande, säger han.

Under prisutdelningen i söndags fick Mark Symphonic Band motta inte bara medalj utan också en prischeck på 5 000 kronor.

– Vi ska ordna så att alla orkestermedlemmar får var sin medalj att hänga på uniformen, säger Arne Bäckvall.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons