Annons

Marks kommun riskerar miljonskadestånd

En straffavgift på två miljoner hotar Mark för att funktionshindrade inte erbjudits boende tillräckligt snabbt.
Kommunen tar dock strid för att slippa betala.
Mark • Publicerad 13 november 2009
Foto: 

– Förseningen beror på omständigheter som vi inte kan påverka, säger Henry Freij på socialförvaltningen.

Ärendena gäller en kvinna i 20-årsåldern som blev beviljad särskilt boende i maj 2007 och en man i 30-årsåldern som fick bifall i mars 2008.

Annons

Båda bodde hemma hos föräldrarna, och tanken var att erbjuda dem plats vid årsskiftet 2008/2009 i en planerad gruppbostad i Kinna.

Den aktuella tomten var dock omöjlig att bebygga, och reservalternativet skulle bli för dyrt, med orimligt höga hyror som följd.

Så småningom beslöt socialnämnden att istället omdisponera befintliga kommunala lokaler. För en dryg vecka sedan blev sex rum i Klockaregården i Fritsla inflyttningsklara.

Länsstyrelsen har vänt sig till Länsrätten för att utkräva en särskild avgift på två miljoner kronor eftersom det dröjde så länge innan kommunen kunde erbjuda bostäder.

– Det är inte rimligt att vi ska drabbas av en särskild avgift när vi har gjort vad vi kunnat för att få fram gruppbostäder, säger Henry Freij.

Fallet är det andra på kort tid där Mark kritiseras för lång väntetid på gruppbostad.

Nyligen dömdes kommunen till en särskild avgift på drygt 120 000 kronor för att en kvinna tvingats vänta i 15 månader innan hon erbjöds en varaktig bostad.

Är ni dåliga på att ordna gruppbostäder i Mark?

– Nej. Däremot utdömer Länsstyrelsen närmast schablonmässigt till särskild avgift, utan att ta hänsyn till omständigheterna. Det strider mot lagens intentioner, säger Henry Freij.

Kommunen överklagar det sistnämnda beslutet i Regeringsrätten. Väntetiden berodde på att kvinnan själv ville bo kvar i ett korttidsboende i väntan på ett boende som hon var nöjd med.

Annons

– Vi lyssnade på hennes önskemål, och lät henne stanna kvar på ett kortidsboende vilket kostade oss 13 000 kronor extra per månad.

Det är inte rimligt att vi ska straffas för det, säger Henry Freij.

Kaj Svensson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons