Annons

Markbor rasar över vindkraftverk

Bygglovet till ett 73 meter högt vindkraftverk utanför Öxabäck väcker starka känslor.
Mark • Publicerad 4 februari 2008

Människor känner sig överkörda av politikerna, och ett trettio-tal överklaganden har kommit in till kommunen.

Det var den 19 december förra året som plan- och byggnadsnämnden i Mark gav bygglov till ett vindkraftverk på Spjutåsen mellan Spjutås och Kappelabo öster om Öxabäck.

Annons

Vindkraftverket ska bli 73 meter högt och ha en rotordiameter på 53 meter. Denna stora anläggning ska ligga på en höjd i ett skogsområde. Men bygget möter nu hårt motstånd från närboende.

Magnus Andersson flyttade med sin familj in i Spjutås gamla lanthandel i juli 2007. Bara han och fyra andra fastighetsägare ansågs berörda av vindkraftverket, och det var endast de som personligen fick information av kommunen inför beslutet.

– De hade satt radien så snävt. Jag pratade till exempel med en granne som bor ett par hundra meter ifrån mig, och han hade inte fått någon information, säger Magnus Andersson.

I överklagandena framhålls att Boverket rekommenderar 500-1 000 meters avstånd mellan ett vindkraftverk och en bostad. ”I detta fall har fastighetsägare på 700 meters avstånd inte ens blivit informerade.”, skriver de klagande.

Det är ljudet från vindkraftverkets rotorblad som framför allt oroar de närboende. Ett av överklagandena kommer från ett par som köpte ett hus i Spjutås den 1 november 2007. De sökte naturens lugn och stillhet, och tycker sig ha funnit den. Men nu hotas idyllen. Något som Magnus Andersson instämmer i:

– Där vi bor hamnar ljudnivån precis under gränsvärdet på 40 decibel. Men ljudnivåerna har tagits fram med databeräkningar och ingen vet om de stämmer i verkligheten. Det vindkraftverk som byggts i Hyssna sägs vara fullt hörbart på en kilometers avstånd, säger han.

Sören Fägersten (s) är ordförande i plan- och byggnadsnämnden. Han berättar att ingen från nämnden gjorde studiebesök på Spjutåsen inför bygglovsbeslutet.

– Vi tyckte det var ett så klart fall eftersom det bara är skog och myrmark där vindkraftverket ska stå, säger han.

Han tycker kommunen fullgjort sin informationsplikt eftersom en kungörelse var införd i en lokaltidning inför det sammanträde då beslutet togs.

– Vi har följt de regler som finns. Förutom en bor de övriga som klagat långt utanför det direkt berörda området. Vi kan ju inte höra hela församlingen, så att säga, säger Sören Fägersten.

Två vindkraftverk har fått bygglov i Mark

2007.

Maj: Bygglov ges för ett 74 meter högt vindkraftverk på Hökås mellan Seglora och Hyssna. Verket är nu tagit i drift.

December: Bygglov ges för ett 73 meter högt vindkraftverk på Spjutåsen, några kilometer öster om Öxabäck.

2008.

Januari: Närboende till vindkraftverket på Hökås klagar på oljud. Enligt experter kan det vara isbildning på rotorbladen som skapar ljudet.

Ett 30-tal fastighetsägare överklagar bygglovet för det planerade vindkraftverket på Spjutåsen. De tycker att naturvärden går förlorade och är oroliga för oljud från vindkraftverket.

Tomas Olsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons