Annons

Markbönder rädda för djurrättsaktivister

Bönder räds nya intrång av djurrättsaktivister.
Mark • Publicerad 1 december 2009
Eva Jageby, Gunilla Frilén, Kurt Frilén och Emanuel Skoglund accepterar inte objudna gäster i ladugården. Vaksamheten är på topp i Mark efter djurrättsaktivisternas tveksamma metoder för att nå sina syften.
Eva Jageby, Gunilla Frilén, Kurt Frilén och Emanuel Skoglund accepterar inte objudna gäster i ladugården. Vaksamheten är på topp i Mark efter djurrättsaktivisternas tveksamma metoder för att nå sina syften.Foto: Hannele Parviainen
BT 25 november
BT 25 novemberFoto: Hannele Parviainen

Främmande bilar har strukit runt gårdar i Mark och rykten om kartläggning av mjölkgårdar florerar. Nu är vaksamheten på topp.

– Det kokar av oro och upprördhet. Lantbrukarna pratar om hur man på bästa sätt kan skydda sig mot ovälkommet besök. Bland annat har det väckts idéer om att gå samman och vakta gårdar, säger LRF:s representant Eva Jageby.

Annons

Bönderna anser att myndigheterna sviker yrkeskåren genom sin tystnad efter att Djurrättsalliansen gått in nattetid på 100 svenska svingårdar, i syfte att avslöja vanvård av djur.

– Metoden är ett övergrepp på integriteten, och etablissemanget måste tala klarspråk om att det är inte okej att ta sig in olovandes nattetid, säger mjölbonden Kurt Frilén på gården Törestorp.

Svenska lantbrukare har av tradition olåsta dörrar, bland annat för att grannar ska kunna undsätta djur vid en eventuell brand om ingen är hemma.

– Den stängda dörren måste respekteras, annars kan följden bli en våldsam utveckling då lantbrukare försöker skydda sin egendom, säger Kurt Frilén.

Han har aldrig blivit anmäld för brister i jordbruket eller drabbats av stölder, men har den senaste tiden dragits med i den upptrappade vaksamheten – inte minst efter ett mystiskt besök på gården i lördags eftermiddag.

Emanuel Skoglund, som är anställd, upptäckte plötsligt en bil som kom smygande på en transportväg bakom ladugården, som normalt endast används av lantbruket.

– Jag tänkte gå fram och fråga vad de ville, men då backade bilen och försvann, berättar han.

Emanuel Skoglund hann notera registreringsnumret, och det visade sig att registreringsskyltarna inte stämde överens med bilmodellen.

På natten hade en lantbrukare i Öxnevalla också besök av en mystisk bil på sin gård.

Samtidigt florerar rykten om att djurrättsaktivister ringer runt och kollar var Marks mjölkgårdar ligger.

Annons

– De gick över en gräns när de tog sig in utan lov, och nu måste det stämmas i bäcken innan det här eskalerar, säger Kurt Frilén.

Både han och Eva Jageby poängterar att de inte är emot kontroller av djurhållningen, men de accepterar inte olaga intrång.

Kaj Svensson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons