Markbo såg varg äta på rådjur

I morse såg Peter Plato en varg som rivit ett rådjur mellan Örby och Svenljunga.
Mark • Publicerad 30 januari 2013
Foto: Privat

Nu tror viltexperten Tommy Berglund att det är samma varg som sprungit runt i centrala Göteborg kan ha vandrat till Mark.

– Jag kom körande med bilen i närheten av huset och fick syn på något som såg ut som ett får eller en jakthund. När jag saktade ner för att kunna ta en bild så tittade den upp. Jag hann tänka: "fan, det är en varg", innan den försvann in i skogen, säger Peter Plato.

Han beskriver storleken som en "stor schäfer", och säger att han aldrig har sett varg i vilt tillstånd, trots 35 års aktivitet i skog och mark.

– Man ser ofta spår efter varg i trakterna, men det är svårt att få syn på någon. Det var rena turen att jag fick syn på den.

Hur känns det att ha vargen så nära inpå hemmet?

– Jag tycker att det är roligt att vi har varg i trakterna, det är ju helt normalt. För mig så är det bara ren glädje att ha fått sett en varg, säger Plato.

Förra veckan siktades en varg i centrala delarna av Göteborg. Rovdjursexperten Tommy Berglund har inte själv inspekterat spåren i Örby, men han tror att det kan vara samma varg.

– Jag har fått en bra rapport från en jägare, som i måndags såg en varg mellan Fjärås och Sätila. Det är mycket möjligt att det är samma varg, säger Berglund.

Vargen i fråga har vandrat längs kusten från Helsingborg via Halland till Göteborg – för att nu vandra inåt landet. Den sista observationen från Göteborgstrakten kom i söndags, då sågs vargen i vid militärens övningsfält i Sisjön. Något som får Berglund att tro att den kan ha rört sig inåt landet.

– Den kan ha korsat Kungsbacka och sedan rört sig upp mot Mark. Men vi har flera vargar i området just nu, till exempel vargen som siktades i Borås för några veckor sedan. Eftersom snön har försvunnit så har vi inte kunnat spåra den, säger Berglund.

Tommy Berglund uppmanar vittnen att ringa viltspårarna som står uppskrivna på länsstyrelsens hemsida.

Joel Engblom
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.