Markbo i stor bedrägerihärva - åkte fast efter sju år på flykt

Markbon åtalades för grova bedrägerier men flydde och höll sig undan i sju år. Till slut greps 41-åringen i Thailand och nu sitter han häktad i Sverige i väntan på dom.
Mark • Publicerad 15 december 2010

Fyra kumpaner har för länge sedan dömts till fängelse på ett till två år. Och nästa vecka väntas dom mot mannen från Mark.

BT har tidigare berättat om en stor bedrägerihärva som avslöjades redan 2002. Bland annat användes en industrilokal på Ramnaslätt som fasad för en miljonbluff som drabbade många företag.

Man beställde möbler och en massa andra varor till en firma som påstods ha verksamhet i lokalen. Men godset såldes snabbt vidare och försvann. Och leverantörerna blev blåsta på betalning.

Ligan åtalades även för andra grova bedrägerier i Småland och Västsverige. Tre män ställdes inför rätta för snart sju år sedan.

Men markbon flydde utomlands innan rättegången. Han startade ett nytt liv i Thailand, med nya affärer. Han gifte sig, skaffade barn och verkade ha det ganska gott.

Men när 41-åringen skulle hämta ut ett pass till sin son kom en chock. De thailändska myndigheterna upptäckte att mannen var internationellt efterlyst.

Han greps och överlämnades till Sverige och har nu ställts inför rätta i Jönköping.

Till veckan kommer dom och rätten har beslutat att 41-åringen ska sitta kvar i häkte, bland annat på grund av flyktfaran.

Preskribtionstiden för grovt bedrägeri är tio år. Om mannen lyckats hålla sig undan ett par år till så hade det svenska rättsväsendet aldrig kommit åt honom.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.