Annons

Mark vill laga kyld mat

Det kan bli kyld mat till förskolor, skolor och äldreboenden i Mark.
Mark • Publicerad 13 maj 2008

Planer finns på att bygga en anläggning för 23 miljoner kronor för tillagning och nedkylning av maten. Samtidigt försvinner sju jobb.

Tillagningsköken på förskolor och mindre skolor har blivit och kommer att bli färre. Orsaken är bland annat Livsmedelslagens strängare krav. Istället tar större kök över matlagningen.

Annons

– Vi börjar nå taket och kan snart inte laga mer mat på färre kök, säger Eva Appelqvist, chef för sektorn kost och städ på teknik- och servicförvaltningen.

Dessutom levereras numera kyld mat till äldre hemmaboende. Mat som tillagas på Samhall i Sala.

– Ett förslag är att ha egen tillagning istället för upphandling, säger Eva Appelqvist.

Kunskapens hus

En utredning föreslår därför en satsning på 23 miljoner kronor i en utbyggnad av köket i Kunskapens Hus i Skene. Förslaget är att bygga en Cook-chill-anläggning för snabb nedkylning av tillagad mat.

– Nämnden ska ta beslut först och därefter krävs att kommunfullmäktige skjuter till pengar, men jag hoppas på byggstart hösten 2009, säger Bo Petersson (s), ordförande i teknik- och servicenämnden.

Cirka 2 500 portioner kyld mat per dag ska anläggningen klara att tillaga till förskolor, skolor, äldreboenden, hemmaboende och eventuellt andra kommuner.

Med kyld mat försvinner problemet att hinna få ut den varma maten i tid. Transporterna blir också färre. Istället för att köra ut mat två gånger dagligen till äldreboenden kan kyld kvällsmat levereras med den varma middagsmaten. Cook-chill-tekniken gör det också möjligt att leverera helgens mat till äldreboendena på fredagarna.

Mindre arbete

– Med kyld mat blir det mindre arbete att utföra och vi räknar med en minskning av personalen med sju årsarbetare, säger Bo Petersson.

Annons

Besparingar kan även göras på de förskolor och skolor vars kök i dag anses undermåliga för hantering av varm mat. Istället för ombyggnad kan de få kylda huvudkomponenter till måltiderna.

Den kylda maten ska leveras i kantiner till skolor och äldreboenden medan hemmaboende får portionslådor även i fortsättningen.

Kommer priset per portion att sjunka?

– Maten blir inte dyrare i alla fall. Men om priset per portion till hemmaboende sjunker kan vi bara spekulera i. Antalet hemmaportioner är bara 250 av totalt 8 000 portioner per dag i kommunen, säger Bo Petersson.

Tomas Olsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons