Annons

Mark tar upp kampen mot tobaken

50 procent av tobaksförsäljarna i Mark låter ungdomar köpa cigaretter.
Mark • Publicerad 22 november 2009

Nu vill kommunen sätta fokus på problemet.

Framför allt handlar det om att begränsa tillgängligheten.

Annons

– De som säljer ska bli bättre på att hålla på åldersgränserna. Vi kommer att se över hur vi gör kontrollerna, så att de blir mer verkningsfulla, säger Hans Borg, metodutvecklare på folkhälsoenheten på Marks kommun.

Tillsammans med polisen är kommunen tillsynsmyndighet för tobaksförsäljning. Den som säljer tobak till en person under 18 år riskerar böter eller att förbud att sälja tobak.

Unga tjejer är den grupp där rökningen ökar allra mest. Kommunen ska arbeta fram en policy för hur lärare och skolledning ska hantera tobaksfrågan.

– Rent allmänt så är svenskarna duktiga på att sluta röka just nu, men det gäller tyvärr inte ungdomar. Bland ungdomarna finns det en grupp där man kan skaffa sig status genom att röka. På varje högstadieskola finns det en grupp som röker.

Det är dock fler gymnasieelever än högstadieelever som röker.

– Tobaksfrågan har inte stått så högt på dagordningen tidigare, så den här satsningen känns väldigt bra. Det finns få produkter som säljs legalt i Sverige som är så giftiga som tobak.

Maria Lundin
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons