Mark satsar på kulturen

Sex föreningar får dela på 120 000 kronor och utlovar i gengäld bjuda på offentliga kulturupplevelser i Mark.
Mark • Publicerad 27 december 2010
Det lyckade avtalet med Mark Symphonic Band har inspirerat kommunen till att göra liknande satsningar på andra kulturområden.
Det lyckade avtalet med Mark Symphonic Band har inspirerat kommunen till att göra liknande satsningar på andra kulturområden.Foto: Konrad Cronsioe

– Vi tecknar avtal med varje enskild förening som förbinder sig till ett visst antal offentliga aktiviteter. Det blir en garant för att markborna erbjuds kulturupplevelser under året, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Karin Jageby.

Nämnden har inte avsatt nya pengar för ändamålet, utan det har visat sig att föreningar inte utnyttjar potten för kulturarrangemangsbidrag fullt ut.

För vissa föreningar kan denna form passa bättre. Pengarna blir en grundplåt till kostnader som föreningen har för att genomföra aktiviteten. Därutöver har de rätt att ta ut entréavgifter i vanlig ordning.

– Vi har tidigare tecknat avtal med Mark Symphonic Band som innebär att de får en summa i utbyte mot offentliga uppträdanden. Det har fungerat så väl att vi nu fortsätter i den andan, säger enhetschef Gustaf Rothelius.

Bidragen kan lämnas för enstaka år eller för maximalt tre år i följd. Nämnden beslutade i veckan om följande fördelning:

Marks konstgrafiska verkstad får 25 000 kronor årligen 2011–2013.

Föreningen Blåset får 25 000 kronor årligen 2011–2013.

Marks teatergrupp får 25 000 kronor 2011.

Föreläsningsföreningen i Mark får 25 000 kronor 2011.

Marks konttklubb får 10 000 kronor 2011.

Kören Carpe Vocalis (lasarettskören) får 10 000 kronor 2011.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.