Annons
Vissa vill ha bort den. Vissa vill ha den vid klockan sex. Vissa är nöjda med den nuvarande lösningen med klockan åtta. Kyrkoringningen i Horred väcker stor diskussion.
Mark • Publicerad 2 augusti 2011

Ingen vet riktigt hur länge den har hållit på. Men många tror att kyrkoringningen i Horred har varit en tradition i byn i minst hundra år. Från första maj fram till sista augusti har kyrkklockan alltid ringt klockan sex på morgonen i fem minuter och lika länge klockan åtta på kvällen, sex dagar i veckan.

Men traditionen är inte lika populär bland alla Horredsbor. Inför årets ringningar beslutade kyrkorådet att senarelägga ringningen till åtta på morgonen på grund av klagomål.

Annons

– För min del skulle jag föredra att ha det klockan sex på morgonen, säger Kjell Hugosson, ordförande i kyrkofullmäktige. Det är en tradition som har funnits länge och jag tycker att de som flyttar hit skulle kunna ta seden dit de kommer.

Kjell Hugosson skriver under på att byn är indelad i tre läger. De som vill bli av med ringningen helt, de som är nöjda med nuvarande lösningen och de som vill återinföra ringningen till klockan sex.

Kjell Hugosson säger att de flesta i Horred tillhör församlingen och menar att många av dem är för att ringningen ska återinföras till klockas sex.

Frågan kring kyrkoringningarna har väckt stor diskussion i byn. Protestlistor för ett återinförande har satts i centrum – och blivit stulna.

BT har pratat med flera personer i Horred som inte vill ställa upp med namn. De säger att de har förståelse för att kyrkoringningen kan störa sömnen för semesterfirare eller skiftarbetare.

– Samhället ser inte ut som det gjorde förr, säger en som bor på orten. Jag kan tycka att de skulle kunna visa mer förståelse.

Kjell Hugosson säger att flera personer som han har pratat med är oroliga för traditionens framtid.

– Nu när man väl börjat ändra så är många oroliga över den också ska försvinna helt.

Ringning

Ändrades i år från klockan sex på morgonen till åtta på morgonen.

Ringningen pågår i fem minuter, sex dagar i veckan, från första maj till sista augusti.

Startades för att signalera starten och slutet på arbetsdagen.

Tros ha startat för över 100 år sedan.

Peter Elvemo
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons